- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem strela 10 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Serija eksplozije u Harkovu; Na sednici SB UN o Ukrajini najavljena iznenađenja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 508. Ruski predsednik Vladimir Putin je snabdevanje Kijeva kasetnom municijom nazvao zločinom. Na Sevastopolj je bio izveden intenzivni napad dronovima. Poslednji brod u okviru prehrambenog sporazuma napustio je luku Odesa pre isteka sporazuma 17. jula.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:02 16.07.2023
Sistem PVO aktiviran iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava i niti materijalne štete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
20:51 16.07.2023
Serija eksplozija u Harkovu, javljaju mediji. Meta napada - objekat infrastrukture.
20:32 16.07.2023
Tri projektila pogodila su školu u selu Stulnjevo u Zaporoškoj oblasti, saopštili su istražitelji Istražnog komiteta Rusije.
Na licu mesta su pronađeni fragmenti, kako se pretpostavlja, raketa "hajmers".
20:11 16.07.2023
Eksplozije u predgrađu Odese, pišu ukrajinski mediji.
19:26 16.07.2023
19:23 16.07.2023
18:40 16.07.2023
Zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski najavio je u ponedeljak iznenađenja za Zapad na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini koja će se održati na ministarskom nivou.
Sednicom će predsedavati britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli. Očekuju se i ministri spoljnih poslova drugih država.
„Sutra, 17. jula, u 22 časa po moskovskom vremenu, Savet bezbednosti UN biće domaćin još jedne diskusije o ukrajinskoj krizi, koju je zatražila Britanija koja predsedava Savetom“, napisao je Poljanski na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje planiraju da doveduna sednicu „tešku artiljeriju” – jedan broj ministara spoljnih poslova. Kako napominje Poljanski, Zapad će pokušati da od ovoga napravi maksimalnu antirusku predstavu „koja će se nastaviti sledećeg dana na Generalnoj skupštini UN“. U utorak se očekuje sednica Generalne skupštine UN o ukrajinskim pitanjima.
"Imamo šta da kažemo. Biće iznenađenja koja sada ne treba otkrivati", rekao je Poljanski.
18:06 16.07.2023
Eksplozije su odjeknule u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.
17:04 16.07.2023
Američka vojska se neće boriti protiv ruskih Oružanih snaga u Ukrajini, ovaj stav se neće menjati rekao je Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bele kuće.

„Osnovni stav Sjedinjenih Država je jasna tačka – mi ćemo podržavati Ukrajinu bez američkih čizama na terenu i američkih vojnika koji se bore protiv ruskih vojnika. Ovo ostaje konstanta tokom ovog sukoba“, rekao je on u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Saliven je dodao da SAD ne žele da se sukob u Ukrajini „završi trećim svetskim ratom”.
16:32 16.07.2023
16:09 16.07.2023
Ruske trupe već dva dana aktivno napreduju u kupjanskom pravcu, u Harkovskoj oblasti, napisala je na svom telegram kanalu zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
„Na istoku se situacija donekle zaoštrila“, primetila je ona.
Prema njenim rečima, ruske snage takođe napreduju i u pravcu Avdejevke i Marinke.
Kako navodi Maljar, granatiranje se izvodi i u blizini Artjomovska.
16:05 16.07.2023
15:33 16.07.2023
Program obuke ukrajinskih pilota u zemljama EU za upravljanje američkim lovcima F-16 mogao bi da počne za dve nedelje, saopštio je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država u intervjuu Si-En-Enu.
„Obezbedićemo neophodne instrumente za početak obuke (ukrajinskih pilota) na F-16 čim Evropljani budu spremni. Evropljani su rekli da im je potrebno nekoliko nedelja da pripreme neophodne objekte za obuku“, rekao je on.
14:34 16.07.2023
14:17 16.07.2023
Kontraofanziva koja nije imala uspeha i stanje nemoći u NATO-u, koje je potvrđeno na samitu u Vilnjusu, primoravaju Ukrajinu da podseti na svoje postojanje, rekla je Sputnjiku ruska senatorka sa Krima Olga Kovitidi komentarišući neuspeli napad dronova na Sevastopolj.
12:14 16.07.2023
Najnoviji izvešta Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage odbile su u krasnolimanskom pravcu tri napada Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 časa u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile do 260 boraca;
Ruske snage pogodile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije su u DNR pogodile komandno mesto 3. jurišne brigade ukrajinskih snaga;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu iznosili su do 100 vojnika;
U kupjanskom pravcu su tokom proteklog dana sprečena dejstva četiri diverzantske grupe, gubici ukrajinske vojske premašili su 50 ljudi;
Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana bezuspešno pokušavale da napreduju u donjeckom i krasnolimanskom pravcu;
Tokom proteklog dana, sistemi PVO presreli su tri rakete „hajmars“ i dve modifikovane rakete ispaljene iz sistema S-200;
Ruske snage uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Mala Tokmačka i Orehov u Zaporoškoj oblasti;
U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su do 50 ukrajinskih vojnika i uništile tri artiljerijska sistema američke proizvodnje M777;
Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana uništili 13 ukrajinskih dronova;
U Hersonskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine;
U donjeckom pravcu ruska vojska je uspešno odbila 15 napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i u Belogorovki u LNR i Marjinki u DNR;
Oružane snage Rusije su u DNR uništile komandno mesto 3. jurišne ukrajinske brigade;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu iznosili su 270 boraca.
11:59 16.07.2023
Ruske snage su u vazdušnom napadu uništile skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u selu Kazacko na desnoj obali Dnjepra, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.
11:35 16.07.2023
Ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da obara ruske dronove i rakete daleko od stambenih zgrada, izjavio je portparol Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.
Prema njegovim rečima, ukoliko sistemi PVO budu izmešteni iz gradova, Oružanim snagama Rusije će biti lakše da otkriju rupe u odbrani.
11:08 16.07.2023
U gradu Sumi na severu Ukrajine odjeknule su eksplozije, prenose ukrajinski mediji.
10:56 16.07.2023
Južna Koreja je, kao rezultat posete predsednika Jun Suk Jola Ukrajini, odlučila da Kijevu isporuči više opreme za razminiranje, prenosi agencija Jonhap, pozivajući se na zamenika šefa uprave za nacionalnu bezbednost predsedničke administracije Kim Tae Hjoa.
„Pošto su Ukrajini očajnički potrebni detektori mina i oprema za deminiranje, odlučeno je da se pomoć proširi“, rekao je diplomata.
On je dodao da je Seul pripremio devet paketa pomoći: tri u oblasti bezbednosti, tri u humanitarnoj oblasti i tri u oblasti obnove.
Južna Koreja je pre početka samita NATO-a u Vilnjusu poslala Ukrajini avion sa detektorima mina. Oprema za deminiranje nalazi se na spisku koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predao tokom samita G7 u Hirošimi u maju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala