- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Pitanje članstva Ukrajine u NATO - rešeno

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
Pratite nas
Nakon samita NATO-a u Vilnjusu pitanje o članstvu Ukrajine u Alijansi je rešeno i o tome se više ne može diskutovati, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Na kraju krajeva, mi smo u NATO-u izjavili da je budućnost Ukrajine u NATO-u i o tome se ne može diskutovati. To je ono o čemu smo se dogovorili“, rekao je on za televiziju Si-Bi-Es.

Salivan je dodao da će Ukrajina i dalje dobijati od zapadnih saveznika neophodnu podršku.

Spremni smo za bilo koju odluku Rusije o prehrambenom sporazumu

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost je istakao da su SAD spremne za bilo koju odluku Rusije o Crnomorskoj inicijativi i detaljno rade na tom pitanju sa Ukrajinom.
„Moguće je da će Rusija izaći iz Crnomorske inicijative, a moguće je i da će ostati. Mi smo spremni za svaki scenario i detaljno radimo na tome sa Ukrajincima“, rekao je on.
Dodao je, da bi po mišljenju SAD, izlazak Rusije iz mogao da se pretvori za Rusiju u ogromne diplomatske troškove, ali da je izbor na predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.
Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula.
Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.
Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
RUSIJA
Bela kuća: Neslaganja oko isporuke kasetne municije Kijevu nisu razbile NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala