- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Neslaganja oko isporuke kasetne municije Kijevu nisu razbile NATO

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Mnoge članice NATO-a ne slažu se sa odlukom SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, ali ipak takav razvoj događaja nije doveo do raskola u redovima Alijanse, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Naravno, mnoge zemlje su saopštile da ne bi podržale takav korak zbog zakonskih obaveza. Smatram da razlika u mišljenju o isporuci jedne konkretne vrste municije nije značajno uticala na istorijski stabilno, trajno jedinstvo NATO-a. Rekao bih da su glasine o 'smrti jedinstva Alijanse' preuveličane“, rekao je Salivan.
On je ponovio da će isporuka kasetne municije Kijevu biti privremena mera dok se ne poveća proizvodnja konvencionalnih granata i obnove zalihe.
„Pre nekoliko meseci počeli smo ozbiljno da povećavamo proizvodnju municije. Čim je bude onoliko koliko je potrebno da se zadovolje potrebe Ukrajine, neće više biti potrebe za isporukom kasetne municije“, rekao je Salivan.

O kasetnoj municiji

Ranije je Vašington saopštio da će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, dok SAD i Ukrajina nisu ratifikovale ovu konvenciju.
Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Nemačka i Austrija.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
SVET
Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala