- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne očekuju da bi odluka o isporukama kasetne municije Ukrajini mogla da izazove razdor među saveznicima u NATO-u, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
„Mislim da nećete videti razdor i nejedinstvo kao rezultat ove odluke“, rekao je Saliven, komentarišući nedavnu odluku američke administracije da pošalje kasetnu municiju Kijevu.
On je takođe rekao da je ukrajinska strana dala Vašingtonu pismene garancije da kasetna municija dobijena od saveznika neće biti korišćena protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.
„Prvo, neće ih koristiti na ruskoj teritoriji, koristiće ove granate samo na svojoj teritoriji... Drugo, neće ih upotrebljavati u naseljenim mestima“, objasnio je Saliven.

O kasetnoj municiji

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, dok SAD i Ukrajina nisu ratifikovale ovu konvenciju.
Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Nemačka i Austrija.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
RUSIJA
Moskva o kasetnoj municiji: Amerika će biti kriva za smrt civila u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala