- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zahtevamo momentalno oslobađanje mitropolita Kijevsko-pečerske lavre

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Moskva traži od Kijeva da bez odlaganja oslobodi starešinu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolita Pavla, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Portparol je u saopštenju na sajtu Ministarstva istakla da Rusija zahteva od kijevskog režima da striktno poštuje svoje međunarodno-pravne obaveze i da odmah oslobodi mitropolita Pavla, koji boluje od teške bolesti i pruži mu odgovarajuću medicinsku negu.

„Ovo što se dešava još jedna manifestacija političke samovolje i bezakonja koje vlada u Ukrajini, sistematsko kršenje prava pravoslavnih hrišćana koje sprovodi kijevski režim, što je protivrečno brojnim opšteprihvaćenim međunarodno-pravnim dokumentima – Povelji UN, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Deklaraciji o eliminisanju svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vere ili uverenja i drugo“, naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, dejstva kijevskog režima imaju za cilj da unište kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ujedinjuje desetine miliona ljudi.
Zaharova je apelovala na relevantne međunarodne strukture da odreaguju na ono što se dešava oko monaha i svetinja lavre.
Prethodno je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril upozorio da pritvaranje starešine Kijevsko-pečerske lavre, mitropolita kanonske UPC Pavla (Lebeda) može dovesti i do njegove smrti.
Ranije je saopšteno da je sud u Ukrajini preinačio ranije izrečenu kaznu starešini Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavlu sa kućnog pritvora na pritvor uz mogućnost kaucije od 33 miliona grivni (893, 5 hiljade dolara).
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
RUSIJA
Starešina Kijevsko-pečerske lavre: Optužbe Kijeva protiv mene izmišljene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala