- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Glavni cilj prehrambenog sporazuma nije ispunjen

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u razgovoru s južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafosom da obaveze u vezi s otklanjanjem prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva nisu ispunjene, saopšteno je iz Kremlja.
„Prilikom razmatranja pitanja u vezi s istambulskim paketom sporazuma Vladimir Putin je naglasio da još nisu ispunjene obaveze o uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, koje su utvrđene Memorandumom Rusija – Ujedinjene nacije“, navedeno je u saopštenju.
„Glavni cilj (prehrambenog) sporazuma, odnosno isporuke žita zemljama kojima je ono najpotrebnije, uključujući zemlje na afričkom kontinentu, nije realizovan“, rekao je Putin.
Dvojica lidera su potvrdila obostranu spremnost za jačanje bilateralne saradnje u raznim oblastima, dodaje se u saopštenju.
Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula prošle godine u Istanbuli potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda, kao i đubriva, preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Prema sporazumu, plovidbu brodova nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Putin je u više navrata ukazao na to da Zapad veći deo ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono najpotrebnije.
Prehrambeni sporazum je sastavni deo paketa sporazuma. Drugi deo je Memorandum Rusija – Ujedinjene nacije, koji bi trebalo da važi tri godine, a podrazumeva otklanjanje blokade ruskog izvoza prehrambenih proizvoda i đubriva. Za to je potrebno ponovno uključivanje Rosselhozbanke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike, rezervnih delova i servisne opreme, obnavljanje rada cevovoda za isporuku amonijaka „Toljati – Odesa“ i niz drugih mera.
Moskva je saopšđtila da se taj deo sporazuma još ne ispunjava.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 21. juna izjavio da nema preduslova za produžavanje prehrambenog sporazuma, pošto obaveze prema Rusiji nisu ispunjene. Rok važenja sporazuma ističe 17. jula.
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
RUSIJA
EU izvukla najveću korist od prehrambenog sporazuma – siromašne zemlje na poslednjem mestu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala