- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU izvukla najveću korist od prehrambenog sporazuma – siromašne zemlje na poslednjem mestu

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Najveći udeo ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u okviru prehrambenog sporazuma isporučen je u zemlje Evropske unije, pokazuje analiza podataka Ujedinjenih nacija.

Kako sledi iz podataka, u EU je isporučeno 12,4 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, odnosno 38 odsto ukupno isporučene količine u okviru prehrambenog sporazuma. Pojedinačno posmatrano, najveću količinu poljoprivrednih proizvoda u okviru sporazuma dobila je Kina – 7,96 miliona tona ili skoro četvrtinu svega što je isporučeno.

Što se tiče EU, na prvom mestu je Španija koja je u okviru prehrambenog sporazuma dobila 2,06 miliona tona proizvoda ili 6,3 odsto ukupno isporučene količine.
Sledi je Turska u koju je stiglo 3,2 miliona tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda (9,9 odsto isporuka). U Italiju je isporučeno 2,1 miliona tona, u Holandiju 1,9 miliona tona, a više od milion tona proizvoda stiglo je i u Egipat (1,55 miliona tona) i Bangladeš (1,06 miliona tona).
Među 20 zemalja u koje je isporučeno najviše ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u okviru prehrambenog sporazuma su i Portugal, Belgija, Nemačka, Francuska i Rumunija.
Sa druge strane, najsiromašnije zemlje u koje, prema klasifikaciji UN, spadaju Avganistan, Jemen, Somalija, Sudan i Etiopija, za celo vreme dok je prehrambeni sporazum na snazi dobile su svega 768.600 tona poljoprivrednih proizvoda, ili 2,3%.

O prehrambenom sporazumu

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Kijev u okviru sporazuma izvozi ječam, uljanu repicu, kukuruz, pšenicu, suncokretovo i biljno ulje, kao i razne vrste brašna, mekinje i mahunarke. Od avgusta 2022. do juna 2023. ukupno je izvezeno 32,8 miliona tona proizvoda.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je 17. maja da je prehrambeni sporazum produžen za još dva meseca.
Teretni brodovi sa ukrajinskom pšenicom u Bosforu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
Gutereš pisao Putinu ─ dao predloge za prehrambeni sporazum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala