- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gutereš pisao Putinu ─ dao predloge za prehrambeni sporazum

© AFP 2023 / OZAN KOSETeretni brodovi sa ukrajinskom pšenicom u Bosforu
Teretni brodovi sa ukrajinskom pšenicom u Bosforu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uputio je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa predlogom za proširenje crnomorske inicijative, saopštio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.
„U okviru svojih stalnih napora u tom pogledu, generalni sekretar je juče poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem je izložio predlog koji ima za cilj usaglašavanje dalje realizacije Memoranduma o razumevanju, sa potrebom da se održi sadašnja Crnomorska inicijativa“, rekao je Dižarik.
„Cilj je da se uklone prepreke koje utiču na finansijske transakcije preko Poljoprivredne banke (Rosseljhozbank), što izaziva ozbiljnu zabrinutost Ruske Federacije, i da se istovremeno obezbedi nastavak protoka ukrajinskog žita kroz Crno more“, naglasio je on.
Kako piše agencija Rojters, pozivajući se na izvore, Gutereš je u pismu Putinu predložio da produži važenje prehrambenog sporazuma na još nekoliko meseci – barem dok Evropska unija ne priključi ogranak ruske banke na SVIFT.
Izvori agencije dodaju da EU razmatra povezivanje ogranka ruske banke na SVIFT za transakcije po pitanju hrane i đubriva.

O prehrambenom sporazumu

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je 17. maja da je prehrambeni sporazum produžen za još dva meseca.
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
RUSIJA
Lavrov: Napori UN za realizaciju ruskog dela prehrambenog sporazuma ─ bez rezultata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala