- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Napori UN za realizaciju ruskog dela prehrambenog sporazuma ─ bez rezultata

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Napori UN za sprovođenje ruskog dela istanbulskog prehrambenog sporazuma nisu doneli nikakve rezultate, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Što se tiče ruskog dela ovog paketa (prehrambenog sporazuma), on se uopšte nije sprovodio ni u jednoj tački. Već mnogo meseci slušamo od predstavnika Sekretarijata UN, generalnog sekretara, njegovih zamenika, kojima je naloženo da se time bave, da ulažu neverovatne napore... Ti neverovatni napori nisu doneli nikakav rezultat“, ocenio je ministar na konferenciji za novinare posle šestog kruga strateškog dijaloga Saveta saradnje arapskih država Persijskog zaliva.

O prehrambenom sporazumu

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je 17. maja da je prehrambeni sporazum produžen za još dva meseca.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Ako prehrambeni sporazum ne proradi do 17. jula, nema govora o njegovom produžavanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala