- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nijedan brod sa ruskim đubrivom nije poslat u okviru prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRusko đubrivo u Stavropoljskom kraju
Rusko đubrivo u Stavropoljskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Za sve vreme dok je na snazi bila Crnomorska inicijativa iz Rusije nije poslat nijedan brod sa đubrivom, saopštio je Koordinacioni centar UN.

„Sporazum od 22. jula 2022. godine daje dozvolu i za izvoz ruskog đubriva, uključujući amonijak, ali u okviru inicijative nije poslat ni jedan brod sa đubrivima“, saopšteno je Sputnjiku.

Kako je istaknuto, izvoz đubriva zavisi od situacije sa cevovodom za amonijak Toljati-Odesa koji je dignut u vazduh 5. juna.
„U ovom trenutku nije poznato u kojem je stanju cevovod“, precizirano je iz Koordinacionog centra.

Najugroženije zemlje dobile minimum hrane

Koordinacioni centar UN saopštio je takođe da su najsiromašnije zemlje, kao i države sa prihodom manjim od proseka dobile samo 10 odsto kukuruza i 40 odsto pšenice, poslatih u okviru prehrambenog sporazuma.
Centar je priznao da je u okviru sporazuma, 90 odsto kukuruza i 60 odsto pšenice otpremljeno bogatim zemljama i onima koje spadaju u države sa prihodom većem od prosečnog.
Prema podacima UN, zemlje sa niskim prihodom, u koje spadaju Avganistan, Etiopija, Somalija, Sudan i Jemen, koji su dobili 2, 5 odsto hrane, prevezene u sklopu prehrambenog sporazuma, odnosno, nešto više od 822 hiljade tona od preko 33 miliona.
Za vreme važenja inicijative iz ukrajinskih luka isplovila su 1003 broda sa žitom, odnosno, 32, 8 miliona tona robe.
Do kraja isteka sporazuma, samo jedan brod će isploviti, reč je o brodu na koji se trenutno utovaruje roba u luci u Odesi.

„Koordinacioni centar u Istanbulu dobio je 29 zahteva za prolazak od brodova koji se nalaze u turskim teritorijalnim vodama. Nisu sve zemlje odobrile ove zahteve. Od 27. juna nijedan brod nije dobio odobrenje za prolazak“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da od 29. aprila luka Južni nije aktivna u okviru sporazuma.
Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula prošle godine u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda, kao i đubriva, preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Prema sporazumu, plovidbu brodova nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Putin je u više navrata ukazao na to da Zapad veći deo ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono najpotrebnije.
Prehrambeni sporazum je sastavni deo paketa sporazuma. Drugi deo je Memorandum Rusija – Ujedinjene nacije, koji bi trebalo da važi tri godine, a podrazumeva otklanjanje blokade ruskog izvoza prehrambenih proizvoda i đubriva. Za to je potrebno ponovno uključivanje Rosselhozbanke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike, rezervnih delova i servisne opreme, obnavljanje rada cevovoda za isporuku amonijaka „Toljati – Odesa“ i niz drugih mera.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
RUSIJA
Putin: Glavni cilj prehrambenog sporazuma nije ispunjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala