- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Američka vojska izvezla još 35 cisterni sa sirijskom naftom u Irak

© AP Photo / APTVAmerička vojska u Siriji
Američka vojska u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Američka vojska izvezla je još 35 cisterni sa sirijskom naftom u Irak u pratnji vozila „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF), objavila je sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na izvore.
Prema tim izvorima, američki vojnici su danas iz sirijske provincije Hasaka izvezli 35 cisterni sa naftom na sever Iraka. Istovremeno, američki vojni kontingent stigao je na iračku teritoriju preko nelegalnog kontrolnog punkta „Al-Valid“.
Pritom, američki vojnici su bili u pratnji četiri kamioneta koja pripadaju kurdskim formacijama SDF.
Prethodno je agencija objavila da su američke snage izvezle oko 39 cisterni sa sirijskom naftom u Irak preko nelegalnog graničnog prelaza Mahmudija u provinciji Hasaka.
Ranije je ministar inostranih poslova Sirije Fejsal Mikdad izjavio da je šteta koja je naneta naftnom i gasnom sektoru zemlje od 2011. do 2022. dostigla 107 milijardi dolara. Damask traži kompenzaciju.
Podsetimo, SAD i njihove savezničke kurdske snage kontrolišu 90 odsto zaliha sirijske nafte i više od 50 odsto sirijskog gasa. Ta nalazišta se nalaze u istočnom delu zemlje u provincijama Dejr el Zor, Raka i Hasaka.
Amerika i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.
Nafta polja u sirijskoj provinciji Hasaka - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Sirija: Amerika pljačka našu naftu poput pirata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala