Sirija: Amerika pljačka našu naftu poput pirata

© AP Photo / Hussein MallaNafta polja u sirijskoj provinciji Hasaka
Nafta polja u sirijskoj provinciji Hasaka - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Sirijski ministar za naftu Basam Tuma izjavio je da su krizu sa gorivom u Siriji izazvale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u regionu.
„Amerikanci i njihovi saveznici nasrću na sirijsko naftno bogatstvo i njene tankere poput pirata“, rekao je Tuma za državnu televiziju.

On ističe da taj korak ima za cilj da našteti sirijskoj ekonomiji, koja zavisi od naftnih prihoda.

„Ono što se dogodilo tokom sirijskog rata nije se desilo ni u jednoj zemlji – imam u vidu to što nas sprečavaju da koristimo naša prirodna bogatstva i istovremeno zabranjuju da osnovna dobra stignu u našu zemlju“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, „zbog američke okupacije sirijski naftni sektor je oštećen za više od 92 milijarde dolara“, istovremeno podsećajući da Vašington kontroliše 90 odsto resursa sirove nafte u severoistočnom regionu.

Guverner severoistočne provincije Hasak Gasa Kalil prošlog meseca je izjavio da su kurdski militanti, koje podržavaju SAD, svakodnevno krali 140.000 barela sirove nafte sa nalazišta u tom području. Takođe je naveo da su militanti koristili tankere za krijumčarenje nafte preko granice u Irak.

Trenutno u Siriji vlada kriza sa gorivom. Na benzinskim pumpama su kilometarski redovi, a vlada je povećala cene benzina i gasa.

Podsetimo, SAD i njihove savezničke kurdske snage kontrolišu 90 odsto zaliha sirijske nafte i više od 50 odsto sirijskog gasa. Ta nalazišta se nalaze u istočnom delu zemlje u provincijama Dejr el Zor, Raka i Hasaka.

Amerika i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala