Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti potvrdio da ima isti cilj kao i OVK – da teroriše Srbe

© Sputnik / Radoje PantovićHašim Tači i Ramuš Haradinaj
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Izjavom da je Kosovska policija naslednik terorističke OVK Aljbin Kurti je potvrdio da su im ciljevi i delovanja prema Srbima ostali isti kao za vreme delovanja OVK. U tom smislu se nije ništa promenilo niti ih je Zapad terao da bilo šta urade da se udalje od pronacističke politike, smatra general Mitar Kovač.
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti poistovetio je snage tzv. kosovske policije (KPS) sa terorističkom OVK i time demistifikovao dve stvari: zašto Kfor nije demilitarizovao ovu formaciju koja je nastala iz terorističke organizacije, a trebalo je da to učini po Kumanovskom sporazumu, i drugo, mnogo bitnije, da je njegova politika prema Srbima i dalje - ratna politika.

OVK nije nikad demilitarizovana

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže da u Kurtijevoj izjavi nema nikakvog iznenađenja, bar ne za one koje prate prilike na Kosovu i Metohiji.
„Kurti nikada nije bio deo vojnog operativnog dela sistema terorističke OVK ali zato jeste bio deo strateškog, možemo čak reći i duhovnih predvodnika. Ova informacija da vojne i policijske formacije na KiM baštine nasleđe terorističke OVK je tačna, jer ratna OVK je samo demobilisana ali ne i razoružana,“ naglašava Kovač.
Zapad je, dodaje on, dotle gledao da pre svega razoruža Srbe na KiM: maltretirani su, oduzimane su im i vazdušne puške, lovačko oružje, dok su pripadnicima OVK gledali kroz prste, pa se i teško naoružanje spremalo u magacine.
„Sve ono što je bilo u privatnom posedu pripadnika OVK to Zapad nije dirao i zato i ne treba očekivati da Zapad reaguje na ove Kurtijeve reči, jer razume to što Kurti govori i to prećutno prihvata. Njima i dalje treba ratna OVK za žarišta na Balkanu. Dakle, za eventualne sukobe sa Srbijom, a moguće i za oružane sukobe na prostoru Severne Makedonije,“ veruje Kovač.

Priština ima iste ratne ciljeve

Naš sagovornik takođe podseća da se vlast u Prištini nikada nije distancirala od dela koje je počinila OVK, već je veličaju dižući pojedinim pripadnicima te organizacije spomenike ne samo na teritoriji KiM već i na jugu Srbije, čime pokazuju da ne odustaju od ratne politike kao svog nasleđa.
„Ni u kom smislu se od nje ne distanciraju, ni u smislu delovanja, čak ni u smislu retorike. Ciljevi vlasti delovanja Prištine su isti kao i takozvane OVK. Dakle, u tom smislu se nije ništa promenilo: niti ih je Zapad terao na bilo šta da urade, niti su oni sami preduzeli da se od jedne pronacističke politike ide ka građanskoj opciji i širenju demokratskih vrednosti multietničke zajednice,“ navodi Kovač.
Prema njegovim rečima, činjenica da su ceremoniji na kojoj je Kurti ovo izgovorio bili prisutni i viski zvaničnici Kfora, i predstavnici međunarodne zajednice i misija, samo dodatno govori da je Zapad svih ovih godina svega ovoga svestan.

Kurti objasnio mnogo

„Pritom, ni činjenica da su lideri OVK optuženi za ratne zločine neće mnogo poremetiti Zapad u namerama da kosovsku policiju u dogledno vreme primi i u Europol i Interpol jer će, uveren sam u to, mnogima od njih na sudu biti „oprana“ biografija,“ smatra naš sagovornik.
Inače, Kurti je uporedio tzv. kosovsku policiju sa OVK na dodeli diploma novoj generaciji kosovskih policajaca uz komentar da je „naša sloboda nastala nakon žrtvovanja čitavih generacija u borbi za slobodu i oslobođenje od srpskog okupatora“. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Kurti izjavom da je njegova policija naslednik tzv. OVK mnogo toga objasnio i da sada, čak i oni koji su odlučivali da zatvore oči pred terorom na severu Kosova i Metohije ne mogu da ostanu nemi pred takvim javnim priznanjem militantne politike Prištine“.
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
SRBIJA
Kurti: Kosovska policija je nastavak OVK
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
SRBIJA
Srpska lista: Kurtijeva izjava potvrda da su prištinski specijalci teroristi
SRBIJA
Petković: Kurti otkrio karte i priznao šta mu je cilj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala