- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ispred vremena“ – Šta je sve predstavljeno na Forumu budućih tehnologija u Moskvi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaForum budućih tehnologija u Moskvi
Forum budućih tehnologija  u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
„Ispred vremena“ je deviza Foruma budućih tehnologija „Računari i komunikacije. Kvantni svet“, prvi put održanog u Moskvi, a koji je otvorio seriju godišnjih događaja, posvećenih diskusiji o naprednim pravcima tehnološkog razvoja zemlje.
Glavni zadatak foruma je da stimuliše zajednički rad države, nauke i biznisa u oblasti razvoja i implementacije tehnologija, koje omogućavaju Rusiji da bude u skladu sa globalnim trendovima i pretenduje na svetsko tehnološko liderstvo.
„Naš principijelni zadatak je prebaciti celu ekonomiju na kvalitativno novi nivo na osnovu velikog broja informacija“, istakao je u svom govoru na plenarnoj sednici Foruma ruski predsednik Vladimir Putin.
On je predložio da se „u toku godine pripremi novi nacionalni projekat za period do 2030. godine, konkretno, nacionalni projekat za formiranje ekonomije podataka“.
„Istovremeno, ne samo da moramo imati naučne predloge i bazna rešenja, već ceo tehnološki i proizvodni lanac“, istakao je ruski lider.
Prema njegovim rečima, radi se o infrastrukturi koja je okosnica za dalji razvoj Rusije, budućnost njene ekonomije uopšte.
„Očigledno je da zavisnost u ovoj oblasti označava ozbiljne pretnje po nacionalnu bezbednost, slabljenje, pa i gubitak suvereniteta zemlje“, poručio je Putin.

Napredni projekti državnih korporacija

Svoje napredne ideje ruskom predsedniku predstavile su državne korporacije koje su odgovorne za razvoj kvantnih tehnologija u zemlji.

Najmoćniji kvantni kompjuter u zemlji na jonskoj platformi, na kom je pomoću regularne platforme pokrenut algoritam izračunavanja molekula, demonstrirala je državna korporacija „Rosatom“.

Predstavnici OAD „RŽD“, govorili su o izgradnji magistralne kvantne mreže u okviru realizacije mape puta „Kvantne komunikacije“, ona će do 2030. godine proći kroz 35 regiona.
Rusija je danas već među svetskim liderima po dužini kvantne magistralne mreže.
Udruženje „Savez za veštačku inteligenciju“ u koji spadaju vodeće kompanije zemlje, uključujući „Zberbanku“, pokreće novu liniju rada za primenu kvantnih tehnologija u oblasti veštačke inteligencije.
Međunarodna naučna konferencija ICQT 2023, kojom je otvoren Forum, postala je događaj „bez granica“ i okupila je učesnike iz Rusije, Indije, Brazila, Kine, Francuske, Švedske, Belorusije, Nemačke i Australije.
Na platformi je održan niz diskusija, posvećenih međunarodnoj saradnji i realizaciji zajednihčkih projekata.
Posebno, naučnici su govorili o rusko-kineskom eksperimentu za testiranje kvantne kosmičke veze.
Stručnjaci procenjuju da bi široka praktična primena kvantnih računara mogla da počne već od 2025. godine, a oko 2030. godine vankvantno tehnološko liderstvo biće nemoguće.
Prethodno, predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je u okviru Foruma budućih tehnologija algoritam za modeliranje litijum hidrida na ruskom kvantnom kompjuteru.
Laborant u naučnom centru za lekove  - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
RUSIJA
Ruski naučnici stvorili tehnologiju 3D štampe ljudskog tkiva iz živih ćelija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala