- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija traži za sebe garancije bezbednosti na zapadnim granicama

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Potrebno je rešiti pitanje garancija bezbednosti Rusije na njenim zapadnim granicama, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„S obzirom na to da konflikt, čiji se koreni nalaze u državnom prevratu u Ukrajini 2014. godine, ima geopolitičku dimenziju, biće neophodno da se reši i pitanje o garancijama bezbednosti Rusije na našim zapadnim granicama“, rekao je on u intervjuu portalu „Lenta.ru“.

Dodao je da je na to bila usmerena inicijativa koju je pokrenuo predsednik Rusije Vladimir Putin u decembru 2021. godine i koju je Zapad tada arogantno odbio.
Prema rečima Lavrova, stav Rusije prema mogućem regulisanju situacije oko Ukrajine nije pretrpeo kardinalne izmene u proleće 2022. godine kada je postignuto mišljenje da bi Ukrajina trebalo da se vrati neutralnom statusu van bloka, da se odrekne ulaska u NATO i da potvrdi svoj status bez nuklearnog oružja.
„Otvoreni smo za dijalog, ali ćemo se rukovoditi svojim zakonskim interesima i odmeriti pristupe ka mogućem regulisanju situacije na terenu“, dodao je ruski ministar.
Saopštio je da Rusija nije dobijala od partnera iz BRIKS-a, koji su učestvovali na sastanku o Ukrajini u Kopenhagenu, signale o mogućnosti sprovođenja bilo kakvih mirovnih pregovora u julu.
„Postoje sve osnove da se smatra da ta informacija nije pouzdana, uzimajući u obzir upornu želju Kijeva i njegovih zapadnih mentora da idu putem eskalacije borbenih akcija. Kako smo nekoliko podvlačili Rusija nikada nije odbijala dijalog kao političko sredstvo postizanja ciljeva specijalne vojne operacije“, rekao je on.
Lavrov je naglasio da je Rusija zahvalna svim partnerima koji ulažu napore za pronalaženje načina za mirno rešavanje ukrajinske krize. Dodao je da Rusija ne smatra da su njihove inicijative preuranjene, kao i da je za Rusiju svet uvek prioritet u poređenju sa vojnim akcijama.
Istakao je da su u Moskvi pažljivo izučili sve mirovne inicijative, kao i da su održane ekspertske konsultacije sa predstavnicima afričkih država, Kine i Brazila.
„Slažemo se sa mnogim predlozima naših partnera. Na primer, kao što su poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, odbijanje mentaliteta ‘hladnog rata’, rešavanje humanitarne krize, obezbeđivanje sigurnosti nuklearnih elektrana, prekidanje jednostranih sankcija, kao i odbijanje da se koristi svetska ekonomija u političke svrhe“, zaključio je Lavrov.
Dodao je da Ukrajina i Zapad apsolutno ne žele da idu na bilo kakvu formu deeskalacije.
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na sammite ASEAN v Džakarte - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
RUSIJA
Lavrov izazvao pometnju među novinarima na marginama ASEAN-a u Džakarti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala