- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpski filmovi na Paliću: Politička komedija, ekološki dokumentarac, ljubavna priča

© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma PalićKadar iz filma "Više od života"
Kadar iz filma Više od života - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Osam filmova srpskih autora biće prikazano na 30. Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici.
U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici će 21. Jula, nakon dodele festivalskih nagrada, biti prikazan film „Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića.
To je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone. U želji da stupe u intimne odnose sprečava ih to što nemaju odgovarajuću „zaštitu”, što ih i motiviše da krenu u potragu i tokom večeri susreću sijaset izopačenih likova, koji stoje na putu njihovoj sreći.
© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma Palić"Zaštita pre svega" - kadar iz filma
Zaštita pre svega - kadar iz filma - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
"Zaštita pre svega" - kadar iz filma
U selekciji „Paralele i sudari”, 21. jula u bioskopu „Abazija“ će van konkurencije biti prikazan film „Penal i seksualni život Ane Đ” rediteljki Milice Stojanov i Ane Đorđević.
Radnja ovog ostvarenja smeštena je u proleće 2020. godine kada je buknula pandemija korona virusa, a pozorišta su prekinula rad.
Ipak rediteljka Ana dobija ponudu da dramatizuje i režira „Golmanov strah od penala“, remek delo Petera Handkea.
To je veliki izazov i šansa da se pokrene posustala karijera. Problem je što joj kreativni proces emotivno inhibira i blokira seksualnost, ali uz nagovor najbolje prijateljice Sanje, Ana se ipak upušta u kreativni proces.
Film „Više od života” Aleksandre Lazarovski na programu je u selekciji „Mladi duh Evrope“ 16. jula u bioskopu „Abazija“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma PalićPanel i seksualni život Ane Đ - kadar iz filma
Panel i seksualni život Ane Đ - kadar iz filma - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Panel i seksualni život Ane Đ - kadar iz filma
Glavni junak je Boris koji napušta Srbiju i najmilije kako bi ilegalno emigrirao u Francusku, gde će raditi na gradilištima. Dan pre polaska, Boris se oprašta od svog sela, ali će susreti ljudima promeniti tok njegovog odlaska.
Kao specijalna projekcija, 21. jula u bioskopu „Abazija“ biće prikazan film „Koma” reditelja Petra Jakonića, intimna priča o jednoj porodici devedesetih godina.
Dokumentarni film „Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča publika će moći da pogleda u bioskopu „Abazija“ 16. jula.
Politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da oni igraju samo sporedne uloge.
© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma Palić"Koma" - kadar iz filma
Koma - kadar iz filma - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
"Koma" - kadar iz filma
U selekciji „Novi evropski dokumentarni film“, 19. jula u art bioskopu „Aleksandar Lifka“, biće prikazan film „Mavena” Andrije Lekića.
Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto odrastanja da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti.
Kroz četiri priče snimljene u periodu od osam godina - krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav sestre i brata koji ima trajno ostećenje mozga i poslednji dani oca - protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, traganju za domom, sećanju i ljubavi.
U selekciji „Eko Doks“ 18. jula u art bioskopu „Aleksandar Lifka“ biće prikazan film Ane Konstantinović „Putevi heroja” čiji junaci pripadaju različitim sredinama, profesijama i generacijama, a povezuje ih posvećenost i istrajnost da u svojim zajednicama, jednostavnim koracima, koristeći sopstvene veštine, doprinesu očuvanju životne sredine.
Ovaj omnibus objedinjuje priče i podvige dvanaest ljudi iz šest evropskih zemalja, pokazujući da lični postupci, ma koliko se nekad činili mali i nevidljivi, mogu da proizvedu značajan efekat.
U istoj selekciji na repertoaru je film „Mali i veliki” Želimira Gvardiola. Dvadeset i tri godine posle bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa dokumentarnog filma putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekoocida: trajno zagađeni voda, vazduh i zemlja i dalje truju.
Kadar iz filma Čisto ljudski - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
KULTURA
Selekcije „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala