- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: Zapad će se tek uveriti u beskorisnost konfrontacije

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Zapad će se tek uveriti u besmislenost vojne konfrontacije protiv Rusije, izjavio je za Sputnjik šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov, komentarišući rezultate NATO samita u Vilnjusu.
„Ubeđeni smo da je nasilna prinuda Kijeva da se postigne mir jedini mogući način da se ostvare ciljevi vojne operacije, koje je naznačio ruski predsednik Vladimir Putin. Što se tiče Zapada, on tek treba da se uveri u beskorisnost vojne konfrontacije protiv Rusije“, rekao je diplomata.
Diplomata je naglasio da je pesimizmu lidera članica NATO na poslednjem samitu Alijanse doprinela i neuspela kontraofanziva ukrajinske vojske.
On je istakao da je pokazatelj toga to što se na samitu govorilo o podršci Kijevu, a ne o njegovoj „pobedi“.

Prema njegovim rečima, uprkos energičnim naporima „mladih Evropljana“, Sjedinjene Američke Države su na samitu NATO-a faktički blokirale stupanje Ukrajine u Alijansu, ostavivši je u „sali beskonačnog čekanja“.

Gavrilov je ocenio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Vilnjusu faktički priznao da Kijev po cenu života običnih ukrajinskih građana služi interesima Alijanse.
Diplomata je dodao da se to ne bi dogodilo „da je Ukrajina povratila neutralan status, pod čijim garancijama je, propisanim u Deklaraciji o suverenitetu, stekla nezavisnost bez krvoprolića 1991. godine“.
Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na samitu u Vilnjusu izjavio da ukoliko Ukrajina ne uspe da pobedi u konfrontaciji protiv Rusije, pitanje njenog članstva u Alijansi izgubiće na aktualnosti.
On je poručio da će Ukrajina biti pozvana da se pridruži NATO kada saveznici zaključe da su svi uslovi ispoštovani, istakavši da procedura učlanjenja ne predviđa vremenski okvir i zasnovana je na ispunjenju svih uslova.
U prestonici Litvanije, Vilnjusu, juče je počeo dvodnevni, 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
Bajden: Zemlje NATO-a će pomoći Ukrajini u izgradnji moćnog odbrambenog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala