- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka pronašla nove dokaze o eksploziji na „Severnim tokovima“

© AP Photo / Swedish Coast GuardSeverni tok
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Nemačka je pronašla tragove eksplozivnih naprava koje su uzete sa jahte. Berlin smatra da je jahta mogla da se koristi za transport eksploziva kojim je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2", saopštile su nemačke vlasti Savetu bezbednosti UN u zajedničkom pismu sa Švedskom i Danskom, prenosi „Rojters".
U zajedničkom pismu se navodi da Nemačka istražuje sumnjivi teret sa jahte, za koju se ne zna ko je iznajmio. Berlin još uvek utvrđuje tačan kurs broda.

„Prema procenama eksperata, nije isključeno da su ronioci mogli da postave eksploziv na gasovodima ‘Severni’ tok 1 i ‘Severni tok 2, a koji je postavljen na dubini oko 70-80 metara", navodi se u pismu.

Ističe se da je trenutno nemoguće ustanoviti ko je izvršio diverziju i njihove motive, posebno na temu toga da li je diverzijom rukovodila država ili državni subjekt.
U nemačkoj istrazu se spominje kompanija „Feria Lavova" koja je registrovana u Varšavi i koja je iznajmila jahtu „Andromeda" od nemačke kompanije. Kako su pisali nemački mediji, „Feria Lavova" nema zaposlenih, ni kancelarije, ni sajt i izgleda da je sumnjiva kompanija. U istrazi se razmatra i o mogućnosti učešća i nekih Ukrajinaca u diverziji.
Kasnije su i izvori „Vol strit džrnala" rekli da su nemački eksperti sve više uvereni da je jahta „Andromeda" zaista i umešana u diverziju, jer je ona obilazila svako mesto na kome je došlo do eksplozije. Navode da je jahta iznajmljena preko turističke agnecije iz Varšave, koja je deo mreže ukrajinskih lažnih kompanija, osumnjičenih za veze sa ukrajinskom obaveštajnom službom.
U Poljskoj su osporili da su državne institucija učestvovale u događaju, ali nisu isključili da su poljske kompanije mogle biti povezane sa diverzijom.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SVET
Kina poručila: Uskoro treba okončati istragu o incidentu na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala