- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina poručila: Uskoro treba okončati istragu o incidentu na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Kina se zalaže za stručnu istragu o eksploziji na gasovodima „Severni tok“, potrebno je uskoro završiti istražne radnje, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Kine u Ujedinjenim nacijama Geng Šuang.
„Važno je preduzeti mere za utvrđivanje autorstva ovih diverzija, za to je potrebno sprovesti profesionalnu istragu. Neophodno je obezbediti da zaključci budu nepristrasni i izdrže test vremena“, rekao je diplomata.
Kako je naveo, neophodno je odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice i što pre završiti istražne radnje.
„Istrage o okolnostima eksplozija na gasovodima vode se već duže vreme. Još uvek nismo dobili konkretne zaključke. Što duže ovi procesi traju, biće teže doći do istine“, ocenio je on.
On je istakao da sve istrage o gasovodima treba da predviđaju saradnju sa Rusijom.
Prethodno su vlasti Danske, Švedske i Nemačke saopštile da su, navodno, informisale rusku stranu o toku istrage terorističkih akata na gasovodima „Severni tok“, navodi se u zajedničkom pismu stalnih predstavnika tri zemlje u Ujedinjenim nacijama, objavljenom danas.
Ranije je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija za 11. jul zatražila održavanje nove otvorene sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi s eksplozijama na gasovodima „Severnog toka“.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Kisindžer je rekao da je za proteklih 50 godinu Kinu posetio gotovo 100 puta - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
RUSIJA
Kisindžer smatra da su Ukrajinci digli u vazduh "Severni tok" i da je Krim završena priča
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala