- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad bi trebalo da se pridržava olimpijskih principa – ako je za demokratiju

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDan zastave u Rusiji
Dan zastave u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Ukoliko se Zapad istinski zalaže za demokratiju, onda bi trebalo da deli olimpijske principe zajedno sa apsolutnom većinom sveta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je skrenula pažnju na činjenicu da Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) nastavlja da se zalaže za nezakonite rezolucije sa zahtevom da se „potpuno zabrani“ učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama, čime se krši niz međunarodnih dokumenata.

„Istovremeno, apsolutna većina sveta i dalje stoji na olimpijskim principima. Tako je u Bakuu, na inicijativu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Pokret nesvrstanih (120 država i još 20 posmatrača) usvojio Posebnu deklaraciju ministarskog sastanka Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih sa pozivom da se osigura učešće svih reprezentacija na Olimpijskim igrama u Parizu“, saopštila je Zaharova.

Ona je podsetila i na izjavu predsednika MOK-a Tomasa Baha.
„MOK srdačno pozdravlja podršku 120 članica Pokreta nesvrstanih. Oduševljeni smo snažnom posvećenošću ujedinjenoj misiji Olimpijskih igara. Zahvaljujem predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na inicijativi da se usvoji ta važna rezolucija“, citira Zaharova Baha.
„Ako je Zapad za demokratiju, onda mora prihvatiti volju većine, zasnovanu na međunarodnom pravu“, poručila je ona.
Kako je ranije rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva je više puta isticala da je politizacija sporta nedopustiva i da visoko ceni sličan stav rukovodstva Azerbejdžana.
Zoran Terzić – selektor odbojkašica Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SPORT
Terzić za Sputnjik: „Rusija je Srbiji starija sestra – veza je neraskidiva “
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala