- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Terzić za Sputnjik: „Rusija je Srbiji starija sestra – veza je neraskidiva “

© AP Photo / Manu FernandezZoran Terzić – selektor odbojkašica Srbije
Zoran Terzić – selektor odbojkašica Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Posle pet godina u Fenerbačeu Zoran Terzić, selektor ženske odbojkaše reprezentacije Rusije postao je trener Dinama iz Kazanja. Nekadašnji selektor Srbije dugo je želeo da preuzme uspešan ruski klub, a kada je dobio ponudu nije se premišljao. Jedan od razloga je i veza srpskog i ruskog naroda koja je kako Terzić za Sputnjik kaže neraskidiva.
Samo što je osvojio titulu šampiona Turske sa Fenerbahčeom, Zoran Terzić odlučio je da je sa tom krunom najbolje da stavi tačku na tu saradnju, a presudan je bio poziv iz Rusije.
„U Fenerbahčeu sam proveo pet godina i već sam počeo da razmišljam da je vreme za promenu. Dobio sam ponudu od Dinama iz Kazanja koja je bila dobra, ne govorim samo o finansijskom delu već o tome da je taj klub jedan od najorganizovanijih na svetu. Jedan je od retkih koji ima svoj odbojkaški centar na tako visokom nivou. To je meni i ranije bila želja da radim tamo, zbog svega što su ostvarili u proteklom periodu, bili su i evropski i svetski prvaci. Zaista jedan klub koji vredi, radi posao na pravi način. Kada je stigla ponuda nisam se razmišljao i odmah sam prihvatio“, rekao je Terzić na početku razgovora za Sputnjik.
Iako je delovalo da je odluku da bude trener ruskog kluba doneo jer vodi i žensku odbojkašu reprezentaciju Rusije, razlog nije samo u tome. Terzić je i ranije u karijeri vodio Dinamo iz Moskve kao i Omičku iz Omska, a tada je već shvatio da se radi o zemlji koja je odbojkaška sila.
„Vrlo dobro sam poznavao rusku odbojku. Proveo sam tri godine u Omsku, a potom još jednu godinu u Dinamu iz Moskve. Radio sam u Rusiji četiri godine i vrlo dobro znam način na koji funkcionišu, igrače i sve što čini Rusiju najboljom reprezentacijom i najjačom odbojkaškom zemljom. Ovo je bio logičan korak koji sam preduzeo“, uveren je bivši selektor Srbije.
Terzić je u Rusiji uvek bio dočekan kako dolikuje, ali posebno se osvrnuo na to kako se ruski klubovi ophode i prema igračima koji dolaze iz drugih zemalja.
„U Rusiji je uvek dosta igrača iz zemalja koje nisu toliko prijateljske, međutim svi su prihvaćeni na lep način. Baš u Kazanju je igrala godinama Džordan Larson, američka odbojkašica i uvek priča sve najbolje o tome kako je prihvaćena. To je nešto što mi Sloveni, Rusi i Srbi imamo, tu dozu gostoprimstva, tako se ponašamo prema svima. Politika je jedno, a ljudi su nešto sasvim drugo, to moraju svi da znaju. Ubeđen sam da sportisti nemaju ništa protiv ruskog naroda, zemlje. Naprotiv, svi sportisti koji su igrali i trenirali u Rusiji imaju samo reči hvale i što se tiče profesionalnosti, ali i ljudskosti“, objasnio je Terzić.
Selektor ruskog tima objasnio je zbog čega se oseća prijatno u toj zemlji. Iako je danas sve više onih koji se okreću drugačijim vrednostima, on čvrsto drži do stava da je Rusija Srbiji starija sestra.
„Sa druge strane, znate kako smo mi u Srbiji uvek govorili, Rusija je Srbiji kao starija sestra, ranije je to pogotovo bilo tako. Sada je malo drugačije jer imamo Europejaca, ali bez obzira na sve to imamo neraskidive veze koje nas vežu, tradiciju, religiju, kulturu. Normalno je da se najprijatnije osećam ovde“, ističe Terzić.
Upravo ta emocija koju gaji prema Rusiji bila je presudna da Terzić preuzme žensku odbojkašku reprezentaciju te zemlje jer kako kaže kad vodite nacionalnu selekciju morate da osećate tu zemlju.
„Naglasio sam više puta da ne mogu da vodim neku reprezentaciju ako ne gajim neko osećanje prema toj zemlji. Klub je nešto drugo, da ne kažem samo novca, ali se svodi na to. Reprezentacija je nešto što da bi vodio moraš da imaš emociju. Rekao sam da bih mogao da vodim samo reprezentacije čije himne osećam, a to su srpska i ruska“, poručio je Terzić.
Kada je reč o ciljevima koje ima sa Dinamom oni su visoki, ali i realni. Rusko prvenstvo poznato je kao jedno od najjačih na svetu, međutim Zoran Terzić poznat je kao jedan od najvećih odbojkaših stručnjaka zbog čega ima pravo na velike ambicije.
„Teško je govoriti o tome. Normalno je da Kazanj uvek ima najveće ambicije, to je normalno za klub kao što je on. Sa druge strane, trenutno kakava je situacija sigurno je da su dve ekipe ipak u prednosti što se tiče kvaliteta igrača, to su šampion Dinamo Moskva i vicešampion Lokomotiva. Biće vrlo teško pobediti ih i biti prvi, jake su ekipe, ali mi verujemo kao i uvek u naš rad i u to da će ekipa pre svega igrati kao ekipa i sigurno će biti uspešno, videćemo koliko. Radujem se sezoni i mislim da imamo lepe šanse“, rekao je Zoran Terzić za Sputnjik na kraju razgovora.
Sa nacionalnim timom Srbije je za 20 godina osvojio 19 medalja, a naredni razgovor zakazan je upravo kada odbojkaški stručnjak ruskom timu ili klubu donese odličje.
Vladimir Vanja Grbić proslavlja zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sudneju 1. oktobra 2000. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Imate li minut?
Olimpijskog šampiona ne čini medalja već pobeđivanje sopstvenih demona
Zoran Terzić – selektor odbojkašica Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SPORT
Pokorio je Tursku i ide u Kazanj – Rusi potvrdili dolazak Terzića
Dušan Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
SPORT
Nišlija je krenuo put Rusije: „Dušane, dobro došao!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala