- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni brod Kaspijske flote sa raketom Kalibar  - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaporoška oblast gađana kasetnom municijom; Berlin šalje „patriote“ i „leoparde“ u Ukrajinu

Pratite nas
U toku je 503. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinske vlasti nastavljaju da zauzimaju objekte Kijevsko-pečerske lavre. Jens Stoltenberg predložio je da se za Ukrajinu ukine Akcioni plan za pristupanje Alijansi kako bi se skratio proces ulaska te zemlje u NATO. Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu i Odesi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:11 11.07.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: Ukrajinski sukob traje jer Zapad želi da pobedi Rusiju rukama kijevskih marioneta
20:34 11.07.2023
Grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti gađan je kasetnom municijom, saopštile su hitne službe oblasti.
17:46 11.07.2023
Ministar odbrane Rusije Serge Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Ruska komanda preduzima mere zaštite vojske od kasetnih bombi
16:39 11.07.2023
Ukrajinske snage ponovo su granatirale Berdjansk, verovatno raketama „storm šedou“, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je naglasio da je dejstvovao PVO sistem i da je, kako se pretpostavlja, na grad ispaljeno šest raketa „storm šedou“.
Rogov je istakao da su sve rakete, sem jedne bile oborene i dodao da je usled granatiranja pričinjena šteta.
16:31 11.07.2023
Norveška će dodeliti dodatnih 2, 5 milijarde kruna (240 miliona dolara) u cilju vojne podrške Ukrajini, saopštio je premijer zemlje Jonas Gar Stjore.
U njegovoj izjavi na sajtu Vlade Norveške ističe da će time ukupan iznos vojne pomoći Ukrajini u 2023. godini dostići 10 milijardi norveških kruna (oko 95 miliona dolara).
Osim toga, Oslo će ove godine poslati Kijevu oko 30 miliona dolara u okviru sveobuhvatnog paketa pomoći NATO.
15:53 11.07.2023
15:12 11.07.2023
Brisel namerava da poveća finansiranje Evropskog fonda za mir, što će omogućiti da se izdvoje veća sredstva za isporuke oružja Ukrajini, saopštila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.
Prema informacijama agencije, EU takođe razmatra mogućnost ubrzanja vojne obuke ukrajinske vojske, podršku reformi u Kijevu i daljem širenju evropskog vojno-industrijskog kompleksa u oblasti proizvodnje municije i saradnje sa ukrajinskom industrijom.
Evropski fond za mir osnovan je 22. marta 2021. godine. Njegov budžet za period 2021-2027. bio je 5,7 milijardi evra. Fond je bio predviđen kao struktura za obezbeđivanje vojnih isporuka vladama država u zonama sukoba, pre svega u Africi i na Bliskom istoku, gde Evropska unija podržava ili namerava da podrži svoje „mirovne misije za stabilizaciju sukoba“.
14:59 11.07.2023
Francuska će Ukrajini isporučiti oko 50 raketa dugog dometa „skalp“, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na francuske diplomatske izvore.
Krыlataя raketa Storm Shadow/Scalp EG  - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Francuski „skalp“ već stigao u Ukrajinu
13:18 11.07.2023
Berlin će u okviru novog paketa „vojne pomoći“ isporučiti Ukrajini dva sistema „patriot“, 40 borbenih vozila pešadije „marder“ i 25 tenkova „leopard“ starijeg modela 1A5, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.
„Vlada Nemačke je danas na samitu NATO u Vilnjusu pripremilo novi kompleksan paket podrške Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.
U okviru „vilnjuskog“ paketa pomoći Kijevu će biti isporučeno i pet oklopnih vozila za remont i evakuaciju, 20.000 komada artiljerijske municije i 5.000 komada municije kalibra 155 milimetara kao i uređaje za deminiranje. Berlin šalje i sistem sredstava za borbu protiv dronova, kao i kompleks izviđačkih sredstava kratkog dometa na bazi nemačke bespilotne letelice „luna“.
13:15 11.07.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Tokom proteklog dana ukrajinske snage su nastavile sa bezuspešnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južno-donjeckom pravcu.
U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih snaga .
Protivnik je razbijen i vraćen na početne položaje. Likvidirano je do 250 ukrajinskih vojnika i jedan tenk.
U krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih snaga, sprečeno je delovanje diverzantske izviđačke grupe. Likvidirano je do 105. ukrajinskih vojnika.
U zaporoškom i južno-donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 90 vojnika, četiri tenka i haubicu FN-7 britanske proizvodnje.
U kupjanskom pravcu Ukrajina je izgubila za dan do 20 vojnika, po dva oklopna vozila i haubice, kao i stanicu za kontrabaterijsku borbu. Ruski sistemi PVO oborili su dva aviona Su-25 u Hersonskoj oblasti i presreli su tri rakete „storm šedou“.
U hersonskom pravcu likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika i haubica M777 američke proizvodnje.
11:40 11.07.2023
11:36 11.07.2023
Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da bi NATO mogao da pošalje svoje „mirovne trupe” u Ukrajinu nakon završetka sukoba.
Sve će zavisiti od toga kakvi dogovori budu postignuti tokom mirovnih pregovora, ako Kijev odluči da ih vodi, objasnio je Duda.
„Ukoliko alijansa donese kolektivnu odluku o slanju trupa koje bi sprovele prekid vatre, onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, sigurno podržati ovu odluku", istakao je on.
10:49 11.07.2023
U noći 11. jula izveden je napad na Odesku oblast bespilotnim letelicama, nekoliko njih je oboreno iznad luke, napisao je na svom Telegramu Oleg Kiper, načelnik regionalne vojne uprave.
Fragmenti dva drona pali su na upravnu zgradu. Prema Kiperovim rečima, dva lučka terminala su se zapalila, uključujući terminal za žito. Požar je ugašen, nije bilo kritične materijalne štete niti žrtava.
10:33 11.07.2023
Ukrajinske trupe pokrenule su novi talas ofanzive na Orehovski deo linije fronta u zaporoškoj oblasti, rekao je šef lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.
„Ukrajinski militanti su, posle relativnog zatišja, pokrenuli novi talas ofanzive uz upotrebu teške tehnike na Orehovskom delu linije fronta u zaporoškoj oblasti“, rekao je Rogov u utorak.
Prema njegovim rečima, napad je izvršen noću južno od grada Orehova u pravcu sela Rabotino.
„Neprijatelj je zaustavljen, jer je pretrpeo nove gubitke, uključujući i u oklopnoj tehnici. Borbe se nastavljaju“, istakao je Rogov.
09:45 11.07.2023
Jedinice grupe "Dnjepar" oborila su kod Hersona dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 sa posadama, rekao je Sputnjiku izvor sa terena.
Prema njegovim rečima, u zoni Antonovskog mosta kod Hersona ruski artiljerci su likvidirali 10 ukrajinskih vojnika, dok je 8 povređeno.
09:08 11.07.2023
Oružane snage Rusije su za nekoliko dana ostvarile veliki napredak na Kupjanskom pravcu i oslobodile niz istočnih teritorija Harkovske oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
Prema rečima vojnog eksperta, u vezi sa ovim, ukrajinske vlasti evakuišu državne institucije iz Harkovske oblasti. Pored toga, neki preduzetnici koji imaju proukrajinski stav počeli su da zatvaraju firme i sele se na zapad zemlje.
Ranije je ratni dopisnik televizije "Rusija 1" Aleksandar Sladkov rekao da Kijev priprema gradove Sumi i Harkov za predaju. Otuda se evakuišu velika preduzeća.
08:11 11.07.2023
Ankara još nije utvrdila svoje gubitke od mogućeg izlaska Rusije iz „prehrambenog sporazuma“, ali je jasno da će to uticati na sve učesnike na tržištu, takav ishod će destabilizovati tržište, rekao je Sputnjiku izvor upoznat sa pregovorima oko produženja sporazuma o žitu koji ističe 17. jula.

"Neću vam navesti tačne brojke, takve proračune još nismo radili, ali analitičari su verovatno odredili rizike. Reći ću samo da postoji jasno shvatanje da će takav ishod, na ovaj ili onaj način, dotaći sve učesnike tržišta, sve do njegove destabilizacije. Niko to ne želi, u tom kontekstu nastavljamo sa našim naporima“, rekao je sagovornik agencije, odgovarajući na pitanje da li je Ankara izračunala rizike od mogućeg povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu.

Sporazum o žitu ističe 17. jula. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da računa na pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o „sporazumu o žitu“ i telefonom i lično i na njegov konstruktivan stav. Turski lider je takođe rekao da Ankara očekuje da će sporazum biti produžen najmanje za tri meseca, a Turska se generalno nada da će taj mehanizam produžiti za dve godine.
07:29 11.07.2023
U Odesi se čulo nekoliko eksplozija, navodi ukrajinski portal Zerkalo.
Pre eksplozija u Odeskoj oblasti objavljena je vazdušna uzbuna. TSN ukazuje da su oni možda rezultat rada PVO.
07:20 11.07.2023
U napadu ruske vojske uništeno je u Nikolajevu skladište Oružanih snaga Ukrajine sa raketama dugog dometa, zapadne proizvodnje koje se koriste na avionima, saopštio je izvor Sputnjika iz ovog grada.
Tim raketama su naoružavani ukrajinski avioni na obližnjem aerodromu Nikolajevskog avio-remontnog preduzeća – NARP.
07:13 11.07.2023
Vojnici ruske grupe „Istok“ uništili su nekoliko neprijateljskih grupa koje su pokušavale da izvedu napad u zaparoškom pravcu, rekao je Sputnjiku portparol grupe Oleg Čehov.

„U zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da krenu u napad u pravcu Rabotina. Na neprijatelja je otvorena vatra iz artiljerije i helikoptera, avijacije. Nacionalisti trpe gubitke u ljudstvu i opremi“, rekao je Čehov.

Tokom vazdušnog izviđanja otkrivena je izviđačka grupa ukrajinske vojske u području Prijutnog koja je uništena udarnim dronom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala