- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD žele dijalog sa Rusijom o neproliferaciji oružja, ali nema uslova za njegov početak

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žele dijalog sa Rusijom o neproliferaciji, ali odgovarajući uslovi za njegovo otpočinjanje još nisu stvoreni, izjavila je zamenik američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Boni Dženkins.
„Spremni smo da pregovaramo sa Rusijom, ali shvatamo da za to postoje prepreke. Čekamo da Rusija postupi iskreno“, rekla je Dženkinsova na brifingu.
Prema njenim rečima, Vašington je smatrao da je potrebno da „pošalje signal“ o svojoj spremnosti i želji za dijalogom, ali se „za njega moraju stvoriti neophodni uslovi“.
Ranije je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio da su SAD spremne za dijalog sa Rusijom o arhitekturi kontrole naoružanja za period isticanja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START). Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, sa svoje strane, saopštilo da SAD ignorišu uzroke koji su doveli do krize Sporazuma i naglasilo da Rusija ne odustaje od političkih i diplomatskih metoda osiguravanja bezbednosti, ali da takve metode mogu biti efikasne samo ukoliko se sve strane ne pokušavaju da varaju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
RUSIJA
Lavrov: Američka politika vojne konfrontacije sa Rusijom može izazvati sukob nuklearnih sila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala