- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Američka politika vojne konfrontacije sa Rusijom može izazvati sukob nuklearnih sila

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Politika vojne konfrontacije SAD i NATO-a sa Rusijom može da izazove direktni sukob nuklearnih sila sa katastrofalnim posledicama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u video-poruci učesnicima Moskovske konferencije o neširenju nuklearnog oružja.
„U uslovima napora Zapada za obuzdavanje Rusije, ozbiljnu pretnju predstavlja politika Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u celini za faktičku vojnu konfrontaciju sa nama. Očigledno je da je ovo može da izazove direktan sukob nuklearnih sila sa katastrofalnim posledicama“, naglasio je ministar.
„Primorani smo da redovno šaljemo signale upozorenja u vezi sa tim. Ali, umesto da ih shvate ozbiljno, na Zapadu ih zlonamerno iskrivljuju i optužuju nas da koristimo ‘retoriku pretnji’“, dodao je Lavrov.
On je napomenuo da se Rusija „čvrsto pridržava logike razumevanja koja je upisana u zajedničke dokumente zemalja nuklearne petorke“.
„U skladu sa izjavom pet sila o neprihvatljivosti nuklearnog rata, neophodno je sprečiti svaki oružani sukob između zemalja koje poseduju nuklearno oružje. Rusija polazi upravo od toga“, naglasio je on.
On je dodao da odsustvo pregovora sa SAD u okviru strateškog dijaloga nosi sa sobom povećane rizike.
„Sa žaljenjem konstatujemo da u ovom trenutku strateški dijalog između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koje poseduju najveće nuklearne arsenale i snose posebnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, Vašington drži u ‘zamrznutom’ stanju. Najnoviji opipljivi rezultat zajedničkih napora u ovoj oblasti je dogovor o produženju START-a na pet godina. Jasno je da će se u nedostatku pregovaračkog rada na održavanju strateške stabilnosti postojeći problemi gomilati. Ovo nosi sa sobom eskponencijalno povećanje rizika“, zaključio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija je otvorena za saradnju po pitanju neširenja i kontrole naoružanja sa zemljama koje pokazuju sličnu spremnost.
„Uvereni smo da će samo sistematski pristup pitanjima neširenja i kontrole naoružanja doprineti održavanju i jačanju međunarodne bezbednosti kroz izgradnju ravnopravnog i sadržajnog dijaloga sa ciljem postizanja konkretnih sporazuma. Rusija je otvorena za saradnju u ovim oblastima sa svakim ko pokaže recipročnu spremnost“, zaključio je ruski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala