- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ekonomija iznad politike: Zašto su zapadne firme i dalje aktivne u Rusiji | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaAvtomobili kommunalьnыh služb polivaюt Tverskuю ulicu v Moskve
Avtomobili kommunalьnыh služb polivaюt Tverskuю ulicu v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Da je ekonomija iznad politike pokazuju podaci da su američke i nemačke firme bile najveći strani poreski obveznici u Rusiji tokom prve godine ruske vojne intervencija u Ukrajini.
Jedan ekonomski institut iz Kijeva tvrdi da najveći strani poreski obveznici u Rusiji dolaze iz Sjedinjenih Država i Nemačke. Konkretno da 262 kompanija - više od dve trećine nemačkih preduzeća koja su pre rata bila aktivna u Rusiji - još uvek tamo.
U analizi objavljenoj pod naslovom „The businessT of staying“, prenosi Dojče vele, cveta posao s duvanom, robom široke potrošnje i automobilima. U Rusiji su od zapadnih kompanija aktivni Filip Moris, Japan Tobako, Pepsi, Danon, Mars, Prokter i Gembl, kao i nemački koncern Metro.
Strane firme su u Rusiji tokom 2022. godine ostvarile prodaju od 214 milijardi dolara i dobit od 14 milijardi dolara i platili 3,5 milijardi dolara na ime poreza na dobit. Samo preduzeća sa sedištem u EU ostvarila su u 2022. promet od 75 milijardi dolara i platila 594 miliona dolara poreza na dobit. Čak dve trećine svih poreza na dobit firmi iz EU koje su 2022. bile aktivne u Rusiji platile su nemačke kompanije. Njihov promet u prošloj godini iznosio je 23 milijarde dolara, a u Rusiji su platili 402 miliona dolara poreza na dobit.
Zanimljivo je da i autori studije i te kompanije tvrde da je reč o legalnim poslovima, na koje se sankcije zapada protiv Rusije ne odnose. Ima, naravno, i kompanija koje su otišle ili su u procesu odlaska iz Rusije, poput proizvođača automobile - Folksvagena i Mercedes Benca, koje su u međuvremenu prodale svoj ruski posao.
Statistika, doduše, pokazuje da se nemačko-ruski ekonomski odnosi menjaju. Tokom 2022. godine nemački izvoz u Rusiju gotovo je prepolovljen a uvoz iz Rusije u Nemačku je pao za 90 odsto od početka 2023. Ipak, ekonomisti ukazuju da prihod u državni budžet Rusije nisu samo 3,5 milijarde dolara koje su strane kompanije platile kao porez.
Treba imati u vidu i porez na dohodak koji se plaća zaposlenima u stranim kompanijama, ali i od drugih prihoda, poput poreza na dodatu vrednost, što doprinosi punjenju ruskog budžeta. Ali, tu je i Ekonomski interes vlasnika ovih multinacionalnih kompanija, koje zbog profita ostaju da posluju u Rusiji.
Tu su i interesi zapadnih zemalja, koje uporno kreiraju nove pakete sankcija protiv Rusije ali se ne libe da iz ove zemlje uvoze robu koja im treba za dobrobit nacionanih ekonomija. Tako, na primer, SAD su u maju povećale uvoz robe iz Rusije za 2,3 puta u odnosu na april, na 504 miliona dolara. Američki uvoz iz Rusije počeo je da raste od jeseni prošle godine. Najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru 2022. bila su đubriva, čija je vrednost čak nadmašila nivo beležen pre rata. Đubriva, ali i čelik iz Rusije uvozi i Meksiko, a Rusija je, na primer, u junu postala najveći snabdevač Španije utečnjenim prirodnim gasom.
O tome kako i zašto ekonomija pobeđuje politiku u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Ekonomija iznad politike: Zašto su zapadne firme i dalje aktivne u Rusiji | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala