Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru BIA

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije šefu srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA), bivšem ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Kako tvrdi američko ministarstvo, Vulin je pod sankcijama SAD zbog njegove umešanosti u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebe javne funkcije".
"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost SAD da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima, čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija (OFAC).
Dodaje se da je Vulin navodno održavao "koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem", čime je, kako se dalje tvrdi, pomogao da se "Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije".
Istovremeno, Vulin je, prema tvrdnjama američkih vlasti, koristio svoju funkciju da podrži Rusiju, čime je navodno "olakšao ruske maligne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbedio Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu".
Iz OFAC-a navode da je Vulin direktor BIA, kao i da je ranije bio ministar odbrane i unutrašnjih poslova, ali napominju da pomenute institucije nisu mete ovih sankcija.
U saopštenju se dodaje da će, kao rezultat današnje akcije, sva imovina direktora BIA, koja se nalazi u SAD, biti blokirana i mora da bude prijavljena OFAC-u, kao i da su blokirani svi subjekti koji su u indirektnom ili direktnom vlasništvu Aleksandra Vulina.
Pored toga, napominje se da mogu biti sankcionisana i druga lica koja ostvaruju transakcije ili učestvuju u određenim aktivnostima sa šefom BIA.
Podsetimo, Vulin je postao šef BIA u decembru 2022. godine.
Vulin je u avgustu 2022. godine, kao šef MUP-a Srbije, posetio Moskvu, gde je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom rekao da rukovodstvo Srbije jedino u Evropi nije uvelo sankcije protiv Rusija i nije se pridružilo „antiruskoj histeriji“.
Vulinova ostavka jedan je od zahteva sa protesta koji u Srbiji traju već nekoliko meseci.

PS: Amerika pokazala da je veoma mala i slaba zemlja​

Nakon zločinačke NATO agresije predvođene Amerikom, organizovanje puča petog oktobra, kriminalne podrške nezavisnosti tzv. Kosova, uvođenje sankcija Aleksandru Vulinu kao šefu BIA je novi direktni napad na Srbiju i srpske institucije, saopšteno je iz Pokreta socijalista, čiji je predsednik Aleksandar Vulin.
''Vašington kao i uvek i sada laže, mrzi i siluje istinu, pa Vulina koji je uništio narko-klanove koji su imali podršku CIA sada proglašava narko-dilerom iako su zbog Vulina njihove omiljene narko-ubice u zatvoru iz koga će izaći samo ako ambasador Hil i Đilas dođu na vlast'', navode iz PS reagujući na uvođenje američkih sankcija Aleksandru Vulinu.
Vulinov zločin korupcije je, kako dodaju, što ju je iskorenio u svakom ministarstvu koje je vodio, pa američka ambasada nije mogla, kako navode iz PS, ''lako i jeftino da dolazi do naših državnih tajni kao što su navikli posle petooktobarskog puča''.
''Za ubice iz Bele kuće Vulinova krivica je i što podržava međunarodno pravo i što odbija da budemo uvučeni u zapadni sukob na Istoku. Vulinov stav da želimo mir, a ne da budemo rusofobska strana u bratoubilačkom ratu za njih je maligni uticaj i platforma za širenje ruskog uticaja u regionu i time su pokazali da je Amerika veoma mala i slaba zemlja ako joj za pobedu nad Rusijom samo smeta Aleksandar Vulin'', navdi se u saopštenju.
Iz PS dodaju da u ovim trenucima samo treba gledati ko će se ovome obradovati i širiti dalje njihove laži.
Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana policije i MUP-a Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SRBIJA
Nije se odrekao Rusije: Novi DSS i Zavetnici osudili američke sankcije Vulinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala