- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ludost ili tradicija? Kakvo je to pravilo koje je prekinulo meč Novaka i Hurkača

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Mnogi ljubitelji tenisa u Srbiji bili su besni kada je duel osmine finala Vimbldona između Novaka Đokovića i Hubeta Hurkača prekinut u nedelju uveče negde oko 22.35 časova po britanskom vremenu, kod rezultata od 2:0 za srpskog majstora.
Istorijski gledano, Grend slemovi su često donosili duele koji su se završavali duboko iza ponoći, međutim, na Vimbldonu su pravila potpuno drugačija. Nezvanično Svetsko prvenstvo u tenisu ima striktnu zabranu kretanja za publiku tokom određenih sati, a mnogi se pitaju zašto.
Vimbldonska zabrana kretanja počinje tačno u 23 sata po lokalnom vremenu, a prema pravilima turnira, svi mečevi moraju da budu zaustavljeni u tom trenutku. Ova odluka donesena je još 2009. godine otkako je Centralni teren dobio krov.
Saopštenje Vimbldona iz 2018. godine je glasilo:

„Zabrana kretanja od 23 sata je unapred isplanirana aktivnost koja je u interesu lokalnih stanovnika, imajući u vidu da se međunarodni teniski događaj održava u naseljenom mestu. Izazovi transporta i povratka posetilaca u svoje domove su takođe bili ključan razlog za uspostavljanje ovog pravila“, saopštili su sa Vimbldona.

Svedoci smo, ipak, da je u nedelju uveče ovo pravilo izazvalo prekid vrlo zanimljivog meča u kome su mogli da uživaju teniski zaljubljenici. Đoković je oba seta protiv Hurkača dobio u taj-brejku, ali nije mogao da završi posao.
Inače, ovo je drugi veliki meč koji je prekinut na ovaj način na ovogodišnjem Vimbldonu, pre toga je duel Endija Marija i Stefanosa Cicipasa doživeo sličnu sudbinu zbog zabrane kretanja.
Đokoviću je, inače, ovo drugi prekinuti meč u karijeri zbog zabrane kretanja na Vimbldonu, a prethodno je njegov okršaj sa Rafaelom Nadalom u polufinalu 2018. prekinut posle trećeg seta. I duel Kirjosa i Umbera prekinut je zbog ovog pravila kod rezultata 3:3 u petom setu odluke.
© AP Photo / Simon BrutyCentrani teren, Vimbldon
Centrani teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Centrani teren, Vimbldon
Naravno, tokom istorije je bilo i izuzetaka i neočekivanih situacija kada se ovo pravilo o zabrani kretanja nije poštovalo. Tako je Endi Mari u pobedi nad Kipraninom Bagdatisom probio termin do 23.02 časova.
Stiven Alambritis, tadašnji predsednik opštine Merton, u kojoj se nalazi i vimbldonski kompleks, izjavio je da je preovladala „fleksibilnost i razumno ponašanje“.
U polemiku oko ovog zanimljivog pravila uključio se čak i Bred Gilbert, nekadašnji trener šampiona Andrea Agasija.
„Ludost. Ne možemo da završimo tri meča na Centralnom terenu u jednom danu. Možda da sledećeg leta mečevi počnu u 12.30, a ne posle 14 časova“, napisao je Gilbert.
Razumevanja za najvećeg tenisera sveta u istoriji Novaka Đokovića ipak nije bilo, iako su mnogi ljubitelji tenisa uvereni da bi Srbin uspeo da pregazi u trećem setu demoralisanog Poljaka posle dva koja je izgubio u taj-brejku.
Ipak, organizatori su prekinuli meč i tako samo odložili neminovno - plasman Srbina u četvrtfinale i 32. uzastopnu pobedu na travi kojom će postati novi rekorder, umesto Pita Samprasa.
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SPORT
Natalija, hvala ti!
Viktorija Azarenka - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SPORT
Englezi je opet provocirali, Beloruskinja uzvratila: „Zviždi mi pijana gomila“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SPORT
Kad Novak našteluje glavu za Grend slem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala