- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici ukrajinskih snaga na obuci - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev koristi plaćenike kao topovsko meso

Pratite nas
U toku je 502. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.Kijev pojačao vrbovanje stranih plaćenika u zemljama Evrope, Latinske Amerike i Bliskog istoka, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije. Brojne zapadne zemlje, među kojima su Velika Britanija i Švajcarska, negativno reaguju na odluku SAD da Kijevu šalju kasetnu municiju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:24 10.07.2023
Zelenski: Ukrajina de fakto već u NATO-u
Ukrajina je de fakto već u NATO-u, a na samitu u Viljnusu Kijev očekuje jasne i precizne algoritme za brzo dobijanje članstva u Alijansi, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video-obraćanju.
„Svi razumeju, svaki lider, svaka zemlja, čak i ako se čuju razni staovi, očigledno je da Ukrajina zaslužuje da bude u Alijansi. Ne sada, sada je rat, ali nama je potreban jasan signal i potreban nam je sada. De fakto, Ukrajina je već u Alijansi. Naše oružje je oružje Alijanse, naše vrednosti, to je ono u šta veruje Alijansa“, rekao je Zelenski.
Prema njegovim rečima, na samitu koji se održava 11. i 12. jula planirani su bilateralni susreti lidera zemalja Evrope, Kanade, Amerike.
„Prioriteti su očigledni – to je protivvazdušna odbrana za naše gradove... To je oružje za gront. Biće u Viljnusu razgovora i o tome. Govorićemo i o drugim aspektima zaštite života i naše zajedničke bezbednosti. Uveren sam da za naše vojnike mogu da budu dobre vesti iz Viljnusa“, rekao je Zelenski.
22:00 10.07.2023
Kijev: Ne želimo garancije bezbednosti kao alternativu članstvu u NATO-u
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina ne prihvata garancije bezbednosti kao alternativu za članstvo u NATO-u.
„Garancije bezbednosti treba da se razmatzraju ne kao alternativa za članstvo u NATO-u, nego kao nešto što popunjava vakuum između sadašnjeg trenutka i trenutka stupanja Ukrajine u NATO. To je veoma važan detalj, koji ne smemo da zaboravimo“, rekao je Kuleba u intervjuu nemačkoj medijskoj grupi ARD.
On je dodao da razume da je nemoguće da Ukrajina postane članica NATO-a u okviru predstojećeg samita koji se održava 11. i 12. jula u Viljnusu.
„Mislimo da je sada najbolje vreme za takvu odluku – da nam se uputi poziv (za članstvo u NATO-u). Ne govorimo o momentalnom stupanju, to je važna taćka“, rekao je Kuleba.
Ranije je objavljeno da će članice NATO-a na samitu u Viljnusu predstaviti deklataciju koja će odrediti individualne obaveze zemalja prema Ukrajini.
List „Njujork tajms“ je ranije pisao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razmatra mogućnost da se Ukrajini ponudi model bezbednosti koji podseća na izraelski, ali da je mala mogućnost da će SAD preuzeti na sebe tako dugoročne obaveze kao s Izraelom.
21:01 10.07.2023
Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da se na marginama predstojećeg samita NATO-a 11. i 12. jula u Viljnusu sastane s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenosi list „Politiko“.
19:35 10.07.2023
Vazdušna opasnost u četiri oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji Sumske, Dnjepropetrovske, Poltavske i Harkovske oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
17:21 10.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doći će na samit NATO-a u Vilnjus 12. jula, tvrdi Blumberg pozivajući se na izvore.
16:34 10.07.2023
Švajcarska pozvala sve zemlje da ne koriste kasetnu municiju
Švajcarska je obaveštena o tome da će SAD isporučiti Ukrajini kasetnu municiju i poziva sve zemlje da je ne koriste, rekao je za Sputnjik portparol Ministarstva inostranih poslova Švajcarske.
15:52 10.07.2023
Nemački „Rajnmetal“: Za tri meseca otvara se fabrika oklopne tenhike u Ukrajini
Nemačka kompanija „Rajnmetal“ otvoriće tokom naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, izjavio je generalni direktor te kompanije Armin Paperger u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.
Prema njegovim rečima, fabrika će biti namenjena za proizvodnju i remont oklopnih transportera „Fuchs“.
Paperger je u martu izjavio da kompanija planira da u Ukrajini otvori fabriku za proizvodnju i remont borbenih tenkova u vrednosti od 200 miliona evra. Proizvodni kapacitet fabrike bio bi 400 tenkova godišnje.
15:37 10.07.2023
Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak prisustvuju hitnom sastanku lidera na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SVET
Britanski premijer Bajdenu: London ne namerava da isporučuje Kijevu kasetnu municiju
15:35 10.07.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
13:46 10.07.2023
13:06 10.07.2023
Rusija je već počela da razgovara sa Turskom o vraćanju predstavnika Azova* (ekstremistička organizacija zabranjene u Rusiji) iz Turske u Ukrajinu, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.
"Što se tiče vraćanja komandira Azova*, da, to je kršenje postojećih sporazuma. O tome ćemo razgovarati sa turskom stranom, što smo već počeli da radimo", rekao je on na brifingu.
„Veoma je važno da, za razliku od niza zemalja takozvanog kolektivnog Zapada, Turska vodi dijalog sa nama i, štaviše, održava ga na visokom nivou. Koristićemo ove kanale dijaloga da objasnimo svoju poziciju. Uzećemo u obzir ovu situaciju za naredne dogovore u različitim oblastima“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, odluka Ankare da azovce prebaci u Kijev neće uticati na planove Moskve da otvori gasno čvorište u Turskoj.
12:16 10.07.2023
Završetak ukrajinskog konflikta će pojednostaviti prijem Ukrajine u NATO, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogana.
On je rekao i da očekuje "konstruktivnu reakciju" Rusije po pitanju sporazuma o žitu.
10:05 10.07.2023
U Ukrajini su počeli da grade fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica "Bajraktar", izjavio je ministar za stratešku industriju Ukrajine Aleksandar Kamišin.
„Ako govorimo o fabrici Bajraktar, o kojoj se u Ukrajini priča već nekoliko godina, počeli su radovi na izgradnji ove fabrike. O njoj su vođeni pregovori, zatim je sve bilo zaustavljeno, bili su skandali. Ova fabrika je počela da se gradi u praksi, ne samo na memorandumima“, rekao je Kamišin.
Generalni direktor turske kompanije ranije je rekao da očekuju da će tamo početi proizvodnja 2025. godine.
09:55 10.07.2023
08:48 10.07.2023
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Vašington otkrio šta je „izraelski model“ za Ukrajinu
08:48 10.07.2023
Vladimir Zelenski je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz prokomentarisao informacije Vašington posta plan da se Rusija natera na pregovare ako Oružane snage Ukrajine dođu do granice sa Krimom.
„Pa, to je potpuno jasna, logična retorika da onog trenutka kada Ukrajina dođe do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krimom, vrlo je verovatno da će Putin biti prinuđen da traži dijalog sa civilizovanim svetom“, kaže ukrajinski predsednik.
Zelenski nije potvrdio postojanje takvih planova u Kijevu.
08:38 10.07.2023
Ruske jedinice nastavljaju da uništavaju ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".
„Avdejevski pravac – naše jedinice nastavljaju da uništavaju neprijateljske snage. Nema novih položaja o kojima sada možemo da govorimo, nastavlja se uništavanje ljudstva i tehnike neprijatelja“, rekao je Pušilin.
Po njegovim rečima, ukrajinska vojska, tokom kontraofanzive, više ne baca u borbu velike snage, već dejstvuje u malim grupama.
07:20 10.07.2023
Ukrajinski mediji javljaju da su eksplozije odjeknule u Nikolajevu.
07:18 10.07.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da okonča sukob u Ukrajini za pet minuta ukoliko bi se radilo o predaji ukrajinskih teritorija, ali Kijev na to ne pristaje.
„Ako govorimo o okončanju sukoba po cenu Ukrajine, odnosno primoravanju nas da se odreknemo svojih teritorija, pa, mislim da bi na taj način Bajden mogao da ga okonča za pet minuta. Ali mi ne bismo pristali na to“, rekao je ukrajinski lider u intervjuu za Ej-Bi-Si njuzu.
On je prokomentarisao i reči bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je obećao da će prekinuti neprijateljstva za 24 sata. Zelenski je podsetio da je takvu šansu imao kada je bio šef države.
"Sama želja da se okonča sukob je divna. Ali ta želja mora da se zasniva na nekom stvarnom iskustvu. Izgleda da je Donald Tramp već imao ta 24 sata u svoje vreme… Imao je to vreme, ali je očigledno imao neke druge prioritete“, smatra predsednik Ukrajine.
Istovremeno je saopštio da postoje „opasni signali” u vezi sa smanjenjem pomoći Ukrajini, koji „dolaze od pojedinih američkih političara”.
07:08 10.07.2023
Ruski bombarder Su-34 grupe Zapad izveo je vazdušni napad na položaje jedinice 28. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.
„U toku borbi na kupjanskom pravcu, posada lovaca-bombardera Su-34 grupe Zapad izvršila je vazdušni napad na položaje vojnika, naoružanja i vojne tehnike jedinica 28. posebnog streljačkog bataljona u području Mitrofanovke“, rekao je Zibinski.
Pored toga, avijacija i aavijacija grupe pogodile su i privremenu bazu 32. posebnog mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Berestovo i Stelmahovka, gubici neprijatelja iznosili su oko jednog voda.
Prema njegovim rečima, u zoni odbrane 1. gardijske tenkovske armije kod sela Kotljarovka uništena je protivbaterijska stanica AN/TPK-50, američke proizvodnje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala