- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski premijer Bajdenu: London ne namerava da isporučuje Kijevu kasetnu municiju

© AP Photo / Leon NealAmerički predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak prisustvuju hitnom sastanku lidera na samitu G20
Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak prisustvuju hitnom sastanku lidera na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Premijer Velike Britanije Riši Sunak i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su danas o odluci Vašingtona da Ukrajini isporuči kasetnu muinciju. Britanski premijer je tokom sastanka u Londonu potvrdio da njegova zemlja poštuje Konvenciju o zabrani kasetne municije, prenosi agencija Rojters.

„Pridržavamo se svojih obaveza iz konvencije, koje uključuju suprotstavljanje primeni takve municije. Ništa ne menjamo u vezi s tim, očigledno je da svaka zemlja sama mora da donosi odluku“, rekao je predstavnik britanskog premijera, a prenosi Rojters.

Prema navodima agencije, predstavnik Sunaka je dodao da je odluka SAD o isporuci kasetne municije Kijevu bila teška, ali da ju je „iznudila Rusija“.
Bajden je 7. jula izjavio da je doneta odluka o isporučivanju kasetne municije kijevskom režimu. Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je naglasila da će takve isporuke ugroziti civile i doprineti produbljivanju krize.
Prema podacima američke strane, Ukrajina će dobiti kasetnu municiju M864 kalibra 155 milimetara za artiljeriju.
Kasetna municija ima veliki opseg delovanja, jer se aktivira u vazduhu i razbacuje manje bombe. Svaki projektil M864 ima 72 manje bombe: 48 M42 protiv pešadije i 24 M46 protiv oklopne tehnike.
Te kasete nemaju uređaje za samolikvidaciju. Prema podacima američke vojske od pet do 14 odsto takvih bombi ne eksplodira, jer su odavno u skladištima. U tom slučaju, one praktično postaju mine koje dovode u opasnost civilno stanovništvo, čak i po završetku sukoba.
Anketa
Kako ocenjujete odluku Amerike da pošalje kasetne bombe Ukrajini?
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SVET
„Ne dolivajte ulje na vatru“: Kina Americi o isporuci kasetne municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala