- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Nikšiću otvorena Ljetnja škola srpskog jezika za strance

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuOtvaranje Letnje škole srpskog jezika za strance u Nikšiću
Otvaranje Letnje škole srpskog jezika za strance u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Treća po redu Ljetnja škola srpskog jezika za strance i pripadnike srpske dijaspore počela je danas i trajaće do 26. jula u Nikšiću, a nakon toga održavaće se do 30. jula u Budvi.
Predsednica Matice srpske Društvo članova u Crnoj Gori prof.dr Jelica Stojanović je na otvaranju škole kazala da je “ srpski jezik je veoma stari jezik koji ima dugu usmenu i hiljadugodišnju pisanu istoriju i kontinuitet.
"Srpskim jezikom je pisana bogata i velika književnost. Srpski jezik je kroz svu istoriju u svim prostorima koji su ušli u sastav Crne Gore u Crnoj Gori bio prisutan kao jedini jezik, ako govorimo o slovenskim jezicima, i uvek se zvao srpskim imenom. Dakle, srpski jezik u Crnoj Gori i zato ga učimo u Crnoj Gori da bi i naši polaznici znali da u Crnoj Gori se nikad nije govorio nijedan jezik osim srpski, osim u poslednje deceniju i po kada je napravljeno nasilje nad imenom srpskog jezika. Tako se i pismo srpskog jezika –ćirilica uvek zvala srpskim imenom, ne samo u Crnoj Gori nego na svim prostorima dokle je dopirao srpski jezik. Zato je nama lepo u srpskom jeziku i sa srpskim jezikom pa će tako biti nadam se i polaznicima naše škole“, rekla je Stojanovićeva.
© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuOtvaranje Ljetnje skole srpskog jezika za strance u Nikšiću
Otvaranje Ljetnje skole srpskog jezika za strance u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Otvaranje Ljetnje skole srpskog jezika za strance u Nikšiću
Ona je objasnila zašto se škola srpskog jezika održava baš u Nikšiću.

„ Između ostalog i zato što se u Nikšiću govori čistim srpskim jezikom . Govor je zadržao nepomućene boje vokala što je odlika istorije srpskog jezika , četvoroakcenatski sistem i slične pravilne oblike u srpskom jeziku. Tako će studenti onda biti u prilici da zaista nauče nepomućeni srpski jezik i da istovremeno nauče i ekavicu i ijekavicu, koji su dva plućna krila jednog srca srpskog jezika. Zašto je važno znati ijekavicu? Zato što je ijekavica uvek u istoriji bila samo srpska . Dakle, ekavica je i kajkavska, ekavica i ikavica su čakavske, a srpska je i ekavica i ijekavica i ikavica . Znači, jedino je srpski jezik kroz istoriju imao ijekavicu, iako se danas stvara donekle drugačija predstava i drugačija situacija”, izjavila je Stojanovićeva.

Polaznike škole pozdravila je i predstavnica Ambasade Srbije u Crnoj Gori Jelisaveta Čelanović.
Letnju školu srpskog jezika ove godine pohađaće 38 polaznika iz više zemalja sveta, a dobrodošlicu u grad podno Trebjese poželeo im je i predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević:
“Opština Nikšić je u srpskom jezičkom prostoru teritorijalno najveća opština, tako da imate privilegiju da u njoj budete, a na prostoru opštine Nikšić se rodila majka reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, Jegda, i to u Ozrinićima, a nedaleko od Nikšića, u Petnjici kod Šavnika i njegov otac Stefan. I Vuk je upravo dijalekat sa ovog prostora uzeo u osnovu svoje reforme koju danas svi primenjuju na srpskom jezičkom prostoru. Želim da upoznate ovaj deo srpskog jezičkog prostora u Crnoj Gori. Srpski jezik je većinski jezik u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj a preko deset miliona ljudi na svetu govori njime i on je njihov maternji jezik. Ovo je jedna velika kultura sa kojom se upoznajete iako, možda, na prvi pogled ne izgleda tako“, kazao je Kovačević.
Polaznike škole je pozdravila i prof.dr Ana Janjušević Olivera, ispred udruženja "Prijatelji Nikšića":
Iz Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koja je, uz podršku Opštine Nikšić, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, i drugim organizacijama i pojedincima, bila organizator prošlogodišnje Škole srpskog jezika, navode da su za sada prijavljena 42 kandidata iz 12 zemalja.
U odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti biće uključeno 16 predavača, od čega će četvoro konstantno držati časove srpskog jezika. Osim časova srpskog jezika biće organizavana i predavanja iz različitih oblasti: književnost, geografija, istorija, biologija mora, religija, psihologija, filmska i likovna umjetnost.
Sastavni dio Škole srpskog jezika za strance jeste upoznavanje sa istorijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama Crne Gore, pa će biti organizano devet izleta širom Crne Gore: posjeta manastirima Ostrog, Cetinjskog i Župskog, manastira Kosijerevo, potom obilazak lokaliteta Crvena stijena, Žabljaka, vožnja žičarom, obilazak mosta na Tari i rafting, Kapetanovo jezero i Lukavica, Skadarsko jezero, krstarenje Bokokotorskim zalivom.
Prva Ljetnja škola srpskog jezika organizovana je 2019. godine u Igalu sa ciljem da se kroz učenje srpskog jezika strancima i pripadnicima srpske dijaspore predstavi ono što je najvažnije u našoj kulturi i tradiciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala