- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rojters: Mnoge zemlje vraćaju zlato kući zbog sankcija protiv Rusije

CC0 / Pixabay / Zlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Sve veći broj zemalja počeo je da vraća svoje rezerve zlata nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije protiv Rusije, piše agencija „Rojters“ pozivajući se na podatke istraživanja centralnih banaka i suverenih fondova američke investicione kompanije „Invesko“.
Prema podacima istraživanja, više od 85 odsto od 85 nacionalnih fondova i 57 Centralnih banaka smatra da će inflacija biti veća u narednoj deceniji nego što je bila ranije. Zapad je zamrzao skoro polovinu ruskih rezervi zlata u iznosu od 640 milijardi dolara prošle godine, što predstavlja presedan i zabrinulo je veliki broj centralnih banaka.
Pritom, 60 odsto ispitanika smatra da je presedan, koji je Zapad učinio, samo uvećao privlačnost zlata. Osim toga, ove godine je 68 odsto ispitanika reklo da je počelo da zlato čuva kod kuće. Tokom 2020. godine je 50 odsto učesnika ankete kod kuće čuvalo zlatne rezerve.
U anketi se navodi da je složena geopolitička situacija isprovocirala povratak zlatnih akcija svojim centralnim bankama, kako bi ga držalo u svojoj zemlji. Osim toga, 80 odsto smatra da će napetost u geopolitici biti glavni problem u narednih deset godina.
List „Epoh tajms“ je 22. pisao da je Centralna banka Kine tokom poslednjih pet meseci povećala svoje zlatne rezerve, istovremeno smanjujući zalihe američkih obveznica.
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Moskva: Proces dedolarizacije počeo, pre ili kasnije doći će kraj dominacije dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala