- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Zamrzavanje sukoba u Ukrajini potrebno za konsolidaciju tzv. demokratskog sveta oko SAD

© AP Photo / Valentina PetrovaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom posete Bugarskoj
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom posete Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Formulacija o prijemu Ukrajine u NATO nakon okončanja aktuelnog sukoba zgodna je sa stanovišta njegovog zamrzavanja, smatra predsednik bugarske nevladine organizacije Fond „Slavjanje“ Zahari Zaharijev.
„Zaista idemo u pravcu zamrzavanja sukoba, koji je potreban za novi hladni rat, novu gvozdenu zavesu između Istoka i Zapada. Zamrznuti sukob potreban je i kao ujedinitelj ili čak, rekao bih, razdražujući faktor u cilju konsolidacije takozvanog demokratskog sveta, demokratskih kampova oko Vašingtona“, rekao je Zaharijev za televiziju „Bugarska 24“.
„Zato što se ne vodi bitka za Ukrajinu, mnogi to ne shvataju. Bitka se odvija za sutrašnjicu svetske politike. Za to se i vodi ovaj rat. Situacija je, inače, u ćorsokaku u smislu pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve za budućnost svetske politike“, dodao je on.
Bugarski političar kritikovao je ponašanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji se prošle nedelje sastao sa bugarskom vladom i predsednikom Rumenom Radevom.
„On (Zelenski) je apsolutno kategoričan: oni su branioci, štit mira i demokratije – govorim o Ukrajincima, odnosno ukrajinskim vlastima“, naveo je Zaharijev.
„Sloboda Bugarske i bezbednost, vidite, mir na našoj teritoriji zavisi od njih! Nismo mi ti koji im poklanjamo oružje, već nam oni daju mogućnost da prosperiramo, razvijamo se, daju nam bezbednost, jer žrtvuju svoje živote! Ovo je beskrajno cinično i nepoštovanje prema sagovorniku – predsedniku Bugarske“, ogorčen je Zaharijev.
Zelenski je 6. jula posetio Bugarsku gde se sastao sa predsednikom te zemlje Rumenom Radevom. Radev je na sastanku izrazio nadu da će biti postignut mir i dodao da se ne slaže da se Ukrajini isporuči oružje iz rezervi bugarske vojske.
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
REGION
Bugarski socijalista: Vlada prodaje Ukrajini ruske nuklearne reaktore - tačka na našu energetiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala