- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski socijalista: Vlada prodaje Ukrajini ruske nuklearne reaktore - tačka na našu energetiku

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Narodna skupština Bugarske tražila je od vlade da započne pregovore sa Ukrajinom na temu prodaje opreme koja je predviđena za bugarsku nuklearku „Belene“. U skladu sa odlukom, oprema ne može da se proda jeftinije nego što je za nju platila Bugarska, odnosno manje od 600 miliona evra.
Autori predloga o prodaji reaktora su partije iz vladajuće prozapadne koalicije GERB i Demokratske Bugarske. Prema rečima poslanika „Demokratske Bugarske“ Ivajla Mirčeva, „Belene“ je „korupcioni projekat“.

„Ako ne prodamo opremu Bugarskoj, ostaće nam to gvožđe. Ono ne sme nigde da se koristi, jer niko ne želi da radi sa Rusijom“, izjavio je on.

Protivnici predloga iz Bugarske socijalističke partije i „Preporod“ su oštro kritikovali kolege. Prema rečima socijaliste Borislava Gucanova, takva odluka će konačno staviti tačku na realizaciju projekta „Belene“.
„Ukrajina može da koristi opremu, a Bugarska ne može. Ukrajina, koja je u ratu protiv Rusije, može da gradi tako moćne projekte, a mi ne možemo. Kakva je to glupost?“, pita se on.
On je takođe naveo da u realnosti autori tog predloga žele da se oslobode ruske tehnologije kako bi primenili američku tehnologiju AR1000.

„Samo za dan ste poštovana vlasti vladajuće većine, uspeli da prodate i izdate celu zemlju. To što radite je cinizam. Energetika je ostala poslednja industrija koja radi. Za 34 godine niste uspeli da je uništite, ali danas ste uspeli da stavite tačku na nju“, izjavio je Gucanov.

Reč je o ruskim reaktorima za koje je Bugarska prema odluci arbitražnog suda platila kompaniji „Atomstrojeksport“ 2016. godine za nerealizovanu izgradnju nuklearke. Projekat je bio zamrznut 2012. godine, kako neki smatraju, nakon posete Hilari Klinton. Parlament je 2018. godine odlučio da obnovi projekat, mada nije došlo do izbora strateškog investitora.
Informacija o tome, da se Ukrajina interesuje za kupovinu opreme se u bugarskim medijima pojavila u martu ove godine.
Tokom današnjeg dana je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u poseti Sofiji rekao da je među zemljama potpisan memorandum o saradnji u sferi energetike.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
REGION
Burne reakcije u Sofiji zbog mogućnosti da vlada da Kijevu rusku opremu iz nuklearke „Belene“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala