- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Burne reakcije u Sofiji zbog mogućnosti da vlada da Kijevu rusku opremu iz nuklearke „Belene“

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Ministarstvo energetike Bugarske objavilo je da su ministar energetike Rosen Hristov i njegov ukrajinski kolega German Galuščenko u Stokholmu razgovarali o mogućnosti da Kijev koristi rusku opremu predviđenu za bugarsku nuklearnu elektranu „Belene“ a ta vest je izazvala burne reakcije među bugarskim novinarima.
Prema saopštenju Ministarstva, pitanje će biti detaljno razmotreno, a Kijev će poslati u Bugarsku tehničku grupu.
Kako prenosi informacioni portal „Dnevnik“, nije jasno o kakvoj je, konkretno, opremi bilo reči – reaktorima koje je Bugarska kupila od Rusije ili o nekim drugim elementima koji su nekada bili kupljeni za izgradnju nuklearke „Belene“, ali su se ispostavili kao nepotrebni.
Vest je istog dana izazvala ogorčenost novinara – voditelji „Bugarske slobodne televizije“ Velizar Enčev i Aleksandar Simov kritikovali su izjavu bugarskog ministra. Enčev je nazvao vesti „uništavanjem bugarske nuklearne energetike“. Simov je takođe pozvao ministra energetike da odgovori.
Novinar je podsetio da se istorija sa ovom nuklearkom proteže već mnogo godina, ali da projekt, svejedno, nije bio realizovan.

„Onda se pojavljuje ministar iz Vlade i kaže da ćemo je pokloniti (električnu opremu) Ukrajini! Na osnovu čega? To su milijarde iz džepa bugarskih poreskih obveznika! Siguran sam da teško da bi hteli da on (novac) bude poklonjen na takav način. Na šta to liči? Imamo vladu koja više brine o sudbini Ukrajine, nego o sudbini bugarskog naroda. To je najveći problem“, izjavio je Simov u programu.

On je istakao kako većina političkih partija zauzima upravo takav stav da se mora pomoći Ukrajini i postradalom ukrajinskom narodu.

„Naravno, niko nema ništa protiv saosećanja sa žrtvama, ali ko je i kada stao u zaštitu bugarskih građana koji se svaki dan suočavaju sa visokim cenama u prodavnicama, sa velikim računima, sa neizvesnošću sutrašnjeg dana? To je divno, rone suze zbog stradanja Ukrajine, ali ko će pustiti bar suzu za bugarskim narodom?“, ogorčen je novinar.

Nakon toga, Ministarstvo energetike objavilo je izjavu ministra Rosena Hristova u kojoj se navodi da se radi o zainteresovanosti Ukrajine, iako ovakve odluke donosi samo parlament.

Istorija izgradnje nuklearke „Belene“

Izgradnja nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj odobrena je još početkom 80-ih godina prošlog veka, ali je od tada Sofija mnogo puta zamrzavala realizaciju projekta. Ipak, 2018. godine, Bugarska je ponovo dala zeleno svetlo projektu, kada su u zemlju stigla dva reaktora, proizvedena u Rusiji.
Bugarska je 2020. godine počela proceduru izbora strateškog investitora, a na konkursu je učestvovala i ruska kompanija „Rosatom“. U januaru 2021. godine bivši premijer Bojko Borisov i bivši ministar energetike objavili su da reaktori namenjeni za „Belene“ mogu biti upotrebljeni za drugu nuklearku „Kozloduj“.
Međutim, 2022. godine, Vlada na čelu sa Kirilom Petkovom konačno je objavila da se „Belene“ neće graditi. U januaru ove godine, ipak, prema novoj strategiji u oblasti energetike, Bugarska planira da do 2035-2040. g. izgradi dva bloka u nuklearci „Belene“.
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Bugarski političar: Ruski reaktori leže u blatu, a mogli bi da donesu ogroman profit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala