- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski političar: Ruski reaktori leže u blatu, a mogli bi da donesu ogroman profit

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Za trenutnu krizu u u bugarskom energetskom sektoru kriva je prethodna vlada na čelu sa strankom GERB i njihovim satelitima, izjavio je poslanik Bugarske socijalističke partije i bivši ministar ekonomije Rumen Gečev. Kako kaže, dva ruska reaktora se ne koriste iako bi mogla da donesu veliki profit zemlji.
Političar je podsetio da je Sofija pod vođstvom stranke bivšeg premijera Bojka Borisova odustala od realizacije nuklearne elektrane „Belene“ za koju su do tog trenutka već bila kupljena dva reaktora od ruskog „Atomstrojeksporta“.
Gečev je izrazio ogorčenje jer GERB kritikuje bugarsku vladu zbog cena struje, iako je, kako kaže, sam stvorio preduslove za takvu situaciju.

„Dva reaktora vredna 650 miliona evra leže u blatu na platformi u Belenama, a mogla su da nam donosu stotine miliona, s obzirom na trenutne cene struje. Pre svega, u Bugarskoj u tom slučaju ne bi bilo tako visokih cena, a druga stvar, zahvaljujući višim cenama u Evropi naš profit bi bio stotine miliona“, rekao je on za „Novu“.

Prema njegovim rečima, Bugarska socijalistička partija će insistirati na realizaciji projekta nuklearke „Belene“.
On je izrazio žaljenje što se u budžetu za 2022. ne govori ništa o tom projektu, iako Bugarska ima samo dve opcije za razvoj novih nuklearnih objekata – „ Belene“ i „Kozloduj“. Istovremeno, „Belene“ već ima licencu Međunarodne agencije za atomsku energiju za razliku od „Kozloduja“, napomenuo je Gečev.
Podsetimo, u januaru prošle godine saopšteno je da bi Bugarska mogla da prekine izgradnju nuklearne elektrane „Belene“ u korist druge nuklearne elektrane „Kozloduj“. Početkom te godine je bivši premijer Bojko Borisov prvi put govorio o takvoj mogućnosti upravo nakon saveta Amerike. Za „Belene“ su već bila sagrađena dva reaktora koje je Rusija izgradila 2017. godine.
Izgradnja nuklearke „Belene“ započeta je osamdesetih godina prošlog veka, a projekat je zamrznut 1990. godine. Ruska kompanija „Atomstrojeksport“ dobila je tender za nastavak izgrade nuklearke 2005. godine. ali je 2012. projekat ponovo obustavljen zbog pritiska SAD. Bugarska je isplatila Rusiji oko 1,3 milijarde evra za nerealizovani projekat i 2017. godine je dobila reaktore koji su od tad skladišteni na teritoriji „Belene“. Sofija je 2018. godine najavila povratak projektu.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2021
Nuklearka ”Belene” u izbornoj kampanji: Borisov pokušava da sedi na dve stolice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala