- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije: Amerika je faktički priznala svoje zločine u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su, pristajući da Kijevu pošalju kasetne bombe, zapravo priznale da su počinile ratne zločine u Ukrajini, saopštili su u ambasadi Rusije u Vašingtonu.
„Obratili smo pažnju na izjavu američkog direktora za strateške komunikacije saveta za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija o isporukama kasetne municije Ukrajini. Zvaničnik je de-fakto priznao da su SAD počinile ratne zločine tokom ukrajinskog sukoba. Otvoreno je izjavio da će od američkog kasetnog oružja poginuti civili“, navodi se u komentaru ambasade.
Istakli su da se logistika akcija američke administracije u Ukrajini svodi na princip „gore ne može da bude“. U skladu sa komentarima, SAD su spremne rukama Ukrajinaca da unište sve što se nalazi daleko od njihovih teritorija.
„Borimo se protiv kijevskih kriminalaca koji se grle sa teroristima iz ‘Azova’ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), dok Sjedinjene Američke Države pomažu ukrajinskim nacistima da izvršavaju zločine protiv čovečnosti“, podvukli su u ambasadi.
Ruska ambasada je zaključila da su akcije kao što je slanje kasetne municije namenjeno, uglavnom, strateškom porazu Rusije, koja faktički štiti svoj narod i svoju zemlju.
Ranije je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi u intervjuu televiziji „Ej-bi-Si Njuz“ opravdao odluku Džozefa Bajdena o neophodnosti da se kompenzuju nedostaci obične municije koju Vašington isporučuje ukrajinskoj vojsci.

O kasetnoj municiji

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, dok SAD i Ukrajina nisu ratifikovale ovu konvenciju.
Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Nemačka i Austrija.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
SVET
Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala