- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojne vežbe snaga ODKB u Tadžikistanu  - Sputnik Srbija

UŽIVO U Brjanskoj oblasti oborene dve ukrajinske rakete; Odbijeno više napada u zaporoškom pravcu

Pratite nas
U toku je 501. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kijev je priznao da je organizovao napad na Krimski most u jesen 2022. godine. Poljska poslala Kijevu helikoptere.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 09.07.2023
Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD i drugi saveznici u NATO-u objaviće o velikom dogovoru za podršku Ukrajini, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore.
Kako navodi list, radi se o stvaranju „multilateralne strukture“ koja obavezuje saveznike da preuzmu obaveze o vojnoj i finansijskoj podršci Kijevu.
22:27 09.07.2023
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
SVET
Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije
20:33 09.07.2023
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom o članstvu Ukrajine i Švedske u NATO-u i isporukama aviona F-16, saopštila je administracija turskog lidera.
Takođe je razmatran proces punopravnog članstva Turske u Evropskoj uniji.
Lideri su se dogovorili da se lično sastanu u Vilnjusu na samitu NATO-a i detaljno razgovaraju o bilateralnim odnosima Turske i Sjedinjenih Američkim Država i regionalnim pitanjima, dodaje se u saopštenju.
19:58 09.07.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne veruje da će Rusija primeniti nuklearno oružje, iako je, prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, Rusija minirala Zaporošku nuklearnu elektranu.
18:21 09.07.2023
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je da se ne ometaju američke isporuke kasetne municije Kijevu.
Prema rečima predsednika Nemačke, stav nemačke vlade protiv kasetne municije ostaje isti, ali se pri tome mora uzimati u obzir odluka SAD.
16:33 09.07.2023
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da trenutno ne vidi jedinstvo među zemljama NATO-a po pitanju mogućeg ulaska Ukrajine u Alijansu.
„Mislim da u NATO-u ne postoji jedinstven stav po pitanju toga da li Ukrajinu treba pozvati u porodicu zemalja NATO-a sada, u ovom trenutku“, rekao je Bajden u intervjuu za „Si-En-En“.
Prema rečima američkog lidera, on je o ovom pitanju imao detaljan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti da osiguravaju bezbednost Ukrajine i snabdevaju je oružjem.
„Međutim, mislim da je preuranjeno govoriti i pozivati na glasanje, jer postoji niz drugih uslova koje treba ispuniti“, dodao je Bajden.
Američki predsednik takođe je jasno stavio do znanja da je optimista u pogledu perspektive ulaska Švedske u NATO u bliskoj budućnosti u svetlu predstojećeg samita Alijanse u Viljnusu.
16:10 09.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se kontraofanziva ukrajinskih trupa „nije zaglavila u mestu, već ide napred“, ali je priznao da njen tempo nije očekivan.
„Svi želimo da se ovo dešava brže. Svaki dan znači gubitke među Ukrajincima. Krećemo se, nismo se zaglavili u mestu“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“.
On je dodao da bi svi želeli da vide da se kontraofanziva završi u što kraćim rokovima.
Zelenski je takođe rekao da ne oseća nikakav pritisak svojih partnera na Zapadu u kontekstu kontraofanzive.
„Oni shvataju koliko nam je teško i komplikovano da preživljavamo, borimo se i preuzimamo inicijativu, s obzirom na ukupnu moć Rusije i obim njenog naoružanja“, dodao je on.
16:02 09.07.2023
Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situaciji oko prehrambenog sporazuma i poslednjih dešavanja u Ukrajini, saopštili su za Sputnjik u turskom Ministarstvu.
15:32 09.07.2023
Stoltenberg: NATO će imati jedinstvenu poziciju o Ukrajini na samitu u Viljnusu
Članice NATO-a će na predstojećem samitu u Viljnusu nastupiti sa jedinstvenim stavom o članstvu Ukrajine u sastav vojno-političkog bloka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu britanskom listu „Skaj njuz“.

„Ne kažem da je to uvek lako i jednostavno jer mnogi saveznici imaju različite stavove i poglede, ali u tome nema ničeg novog. Snaga NATO-a, koja se sve više i više potvrđuje, sastoji se u tome da se uvek možemo okupiti oko zajedničkog cilja“, rekao je on.

On je uveren da će svi članovi Alijanse pronaći pogodnu za sve formulacije na temu mogućnosti za ulazak Ukrajine u NATO.
15:23 09.07.2023
15:06 09.07.2023
Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane su u Brjanskoj oblasti oborili dve rakete Oružanih snaga Ukrajine, povređenih nema, napisao je na društvenim mrežama gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.
13:35 09.07.2023
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u napad donjeckom, južnodonjeckom i krasnolimanskom pravcu;
◾Ruske trupe su za dan odbile nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u zaparoškom pravcu. Uništile su skladište municije 228. logističkog bataljona 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruske trupe likvidirale su oko 60 vojnika i uništile artiljerijski sistem M777, Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su za više od 210 boraca, uključujući strane plaćenike, na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
◾ Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom borbi na donjeckom pravcu iznosili su 180 vojnika i višecevni sistem Vampire, proizveden u Češkoj;
◾Oružane snage Rusije na krasnolimanskom pravcu odbile su napade jedinica tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage Rusije uništile su ukrajinska skladišta municije na području Karlovke i Kramatorska u DNR;
◾Zaustavljena su dejstva dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.
12:17 09.07.2023
Sistem PVO je aktiviran i u ruskoj Rostovskoj oblasti, ima oštećenja na zgradama, nema žrtava, saopštavaju lokalne vlasti.
11:23 09.07.2023
Vežba Platinasti vuk 23 u bazi Jug kod Bujanovca - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kontraofanziva u punom jeku: Ruska vojska uništila još jednu kolonu ukrajinske vojne tehnike /video/
11:22 09.07.2023
Sistem PVO oborio je krstareću raketu na istoku Krima, rekao je lider republike Sergej Aksjonov.
"U području Kerča, snage PVO oborile su krstareću raketu. Nema materijalne štete niti žrtava", napisao je on na svom Telegram kanalu.
Na Krimu i u Sevastopolju na snazi je visok, „žuti“ nivo terorističke opasnosti, kao i režim reagovanja srednjeg nivoa.
09:44 09.07.2023
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba tvrdi da je nekoliko važnih odluka na liniji Ukrajina-NATO već dogovoreno i da će put zemlje ka alijansi posle predstojećeg samita „postati kraći“.
"Već je dogovoreno nekoliko važnih odluka za Ukrajinu i NATO. Nakon samita, naš put ka alijansi će definitivno postati kraći. A to je veoma važan rezultat, za koji nam je, kao i u mnogim drugim slučajevima, rečeno da se to neće dogoditi, a mi, zajedno sa najbližim partnerima, to smo uradili“, citira ga Ukrajinska pravda.
Istovremeno, Kuleba se požalio da još uvek nema jasnoće oko pozivanja Ukrajine u NATO.
07:53 09.07.2023
Poljska je nedavno isporučila Ukrajini desetak helikoptera Mi-24, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore.
„Poljska... je nedavno Kijevu predala desetak borbenih helikoptera Mi-24, sovjetske proizvodnje“, navodi list.
Poljska nije najavljivala ove isporuke.
07:16 09.07.2023
Krim namerava da pozove na odgovornost Vladimira Zelenskog za terorističke napade i sabotaže koje je organizovao Kijev na poluostrvu, rekao je Sputnjiku predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

"Pored materijalne štete koja nam je naneta, fokusiraćemo se na terorističke napade koje su počinili nad Krimom, ubistva koja su počinili na Krimu. Mi smo govoreći, pre svega, o njihovim bespilotnim letelicama koje šalju na poluostrvo, diverzantske grupe koje dižu u vazduh železničke pruge – o svemu što rade, šaljući nam svoje diverzante“, rekao je Konstantinov.

Prema njegovom mišljenju, Zelenski i svi umešani u organizovanje terorističkih napada i sabotaže na Krimu treba da budu kažnjeni.
07:03 09.07.2023
Odgovornost za podrivanje Krimskog mosta u jesen 2022. godine snose vlasti Kijeva, priznala je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar na svom Telegram kanalu.

„273 dan otkako smo izveli prvi napad na Krimski most kako bismo poremetili logistiku Rusa“, ​​napisala je ona.

Krajem maja ove godine šef Saveta bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk rekao je da Kijev želi da „preseče logističku rutu“ do poluostrva i da je preduzeo odgovarajuće mere, ali nije precizirao koje. Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov, međutim, negirao je da iza napada na infrastrukturni objekat stoje specijalne službe zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala