- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Koja je logika NATO konfrontacije protiv Rusije /video/

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Kada je krajem jula 1914. godine počeo Prvi svetski rat tadašnji „analitičari“ i ostali komentatori političkih zbivanja pretpostavljali su da će se završiti do Božića. Niti se verovalo da će se produžiti na višegodišnji period, niti da će se proširiti na druge geografske prostore, niti da će dobiti pridev „svetski“.
Malo zbog toga što se očekivala brza pobeda austrougarskih snaga na Ceru u jednom „lokalnom konfliktu“, malo i zbog toga što nada umire poslednja. Prirodno je nadanje čoveka da patnje neće dugo trajati. Kod ljudi mnogo toga počiva na uverenju o izbavljenju.

Ratu se ne vidi kraj

Tokovi oružanih sukoba teško su predvidivi. Čak i kada se nazire konačan ishod, u situacijama gde su neuporedivi potencijali sukobljenih strana, iznenađenja uvek ima, otuda i originalni mirovni sporazumi.
Konflikti imaju svoju jedinstvenu dinamiku, posebnu logiku. Zato se ispituju i sagledavaju psihologija rata, filozofija rata, sociologija rata...
Bez obzira što se, posmatrajući iz ugla progresije ukrajinske krize i uzroka koji su takav trend determinisali može konstatovati kako je eskalacija u tekući oružani sukob širih razmera logično ishodište, za neke posmatrače to je delovalo šokantno, a za neke koji su se nadali, delovalo je i da neće dugo trajati - napraviće se dogovor o primirju, počeće pregovori, razum će prevladati pošto su svi svesni posledica...
Uostalom, radilo se tu o tek jednom „lokalnom konfliktu“. Međutim, oružani sukob je ne samo nastavljen, nego i inteziviran do neverovatnih razmera, posledice su već sada zaprepašćujuće. Najgore od svega jeste što mu se ne vidi kraj, a još gore od najgoreg predstavlja mogućnost da će ovo sukobljavanje indukovati i druge, čak razornije i sa još dalekosežnijim konsekvencama.

Zapad nije očekivao ove rezultate

Sličnost sa 1914. godinom ogleda se u promenama u političkom i bezbednosnom okruženju. Stari poredak je „izdisao“, a novi se nije mogao uspostaviti drugačije nego kroz konflikt. NATO je rešio da brani stari poredak. EU je u tom kontekstu samo puki privezak, instrument za odbranu bez strateške samostalnosti. Strategija vođenja posredničkih ratova u cilju nastavka kontrole geopolitikog rimlenda, od Iraka, Avganistana, preko Libije do Sirije nije donela očekivani rezultat. Očekivani rezultat je izostao i u pokušajima destabilizacije južnokavkaskog regiona i Belorusije.
U iznudici, sve karte bačene su na Ukrajinu. Kijevski režim se održava upumpavanjem novca poreskih obveznika zapadnih zemalja, poslednja u nizu najava dolazi iz Brisela i govori o neophodnosti obezbeđivanja dodatnih 50 milijardi evra za naredne četiri godine.
Ukrajinske oružane snage se neprestano snabdevaju novim oružjem, sredstvima, oruđima. Od meseca do meseca, od jedne do druge faze sukoba stizale su nove i nove isporuke. Bespilotne letelice, haubice, tenkovi, krstareće rakete, protivvazduhoplovni sistemi. Uz to, osigurava se i satelitski nadzor zahvaljujući kojem se u realnom vremenu prenose informacije o položajima i pokretima ruskih snaga, lokacijama ciljeva i stanju na terenu.
Pored svega, u planiranju operacija učestvuju oficiri NATO, ovo je itekako i njihov rat. Treba podsetiti i na izjave i analize iz Rusije iz raznih izvora, zvaničnih, poluzvaničnih i nezvaničnih u kojima se govori o direktnoj umešanosti „eksperata“ iz NATO članica u seriju događaja, od organizovanja odbrane u Azovstalju do torpedovanja krstarice „Moskva“.

Stiže li i američki F16?

Sledeći potez tiče se isporuke aviona F-16. Da nije tako, zašto bi se obučavali ukrajinski piloti za upravljanje ovim letelicama!? Ili, da se ne planiraju dejstva po ruskim položajima iz vazduha, čemu onda najveća vazduhoplovna vežba NATO u njegovoj istoriji baš na ruskim granicama!?
Odbrana starog poretka, u ovim okolnostima, znači i neprestano „dodavanje gasa“. Drugog izbora NATO sada više praktično i nema. Kada se sve karte bace na (ukrajinski) sto u rukama nijedna ne ostane.
Ukrajinski sukob odavno nije posrednički rat NATO protiv Rusije, već direktan, neposredni. To što obe strane izbegavaju da stvari nazovu pravim imenom predstavlja političko manevrisanje. Jer, ako se to tako i ozvaniči, onda nismo daleko od upotrebe oružja za masovno uništenje i teritorijalnog širenja ratnih dejstava na ostale evropske države.

Ne izbacuju se karte na sto

U tom kontekstu treba posmatrati i taktiziranje koje se pogotovo primećuje kod ruske strane. Planiranje i sprovođenje vojnih operacija očigledno se odigrava uz saznanje da će rat dugo trajati. Verovatno i uz procene da se on u određenom razvoju situacije može intenzivirati i širiti. Ne izbacuju se sve karte iz ruku. Posebno se to ne čini kada sa drugom stranom ne postoje nikakvi, čak ni neformalni kanali komunikacije.
Nužno je i sačuvati resurse, održati javnu podršku i kontrolisati strah od neizvesnosti kako ne bi došlo do napada panike među „rizičnim“ društvenim grupama. Konflikti imaju svoju jedinstvenu dinamiku, posebnu logiku.
Za NATO je rešenje akceleracija sukoba i „podizanje lestvice“ kako bi se Rusija ubrzano iscrpljivala. Za Rusiju je rešenje održavanje inicijative na bojištu i postepeno napredovanje kako bi se iznurivala i eliminisala „NATO pešadija“ u ukrajinskim uniformama.
Jedan od načina završetka sukoba jeste i situacija kada makar na jednoj strani više nema spremnih i sposobnih da u njemu učestvuju. Iako je velika zemlja, sa takođe velikom „regrutnom bazom“, uz akceleraciju sukoba koju sprovodi NATO Ukrajina ubrzano „troši“ i sopstvene „ljudske resurse“. „Regrutna baza“ rapidno se sužava.
Da li će pojedine NATO zemlje onda poslati sopstvenu pešadiju da brane Kijev i Lavov? Da li će se na to svesti odbrana starog poretka? Šta sledi nakon takvog koraka? Brojna pitanja nameću se sama po sebi.
Oni koji planiraju i sprovode vojne operacije o tome svakako više znaju. Deluje onespokojavajuće, ali sagledavajući dinamiku i logiku konfrontacije NATO protiv Rusije sve ukazuje da će ona trajati.
Možda i eskalirati...
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SVET
Iznenadni zaokret iskusnog stratega: Šta je Kisindžer hteo da kaže? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala