- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski general: Ukrajina na samitu NATO-a u Viljnusu neće dobiti bezbednosne garancije

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Ukrajina neće dobiti bezbednosne garancije koje su joj potrebne na samitu NATO-a u Viljnusu, odnosno članstvo u NATO-u, izjavio je u intervjuu za portal „Interija“ bivši komandant američke vojske u Evropi general Ben Hodžis.
Prema njegovim rečima, Kijevu je potreban „konkretan, jasan put“ ka članstvu u NATO.
„Vlada SAD će preduzeti korake da to izbegne“, naglasio je Hodžis.
„Ne znam zašto, ali čini se da oni ne žele da preduzimaju bilo kakva dejstva usmerena na postavljanje jasnog puta za stupanje Ukrajine u NATO“, smatra general.
„SAD i nekoliko drugih zemalja pokušaće da ublaže razočaranje Ukrajine tako što će joj predložiti paket naoružanja koji uključuje niz stvari, ali pre svega kasetnu municiju dvostruke namene. Očekujem i predloge u oblasti pomoći, obuke i vojnih vežbi. Konačno, govore i o ‘bezbednosnim garancijama’, ali za Ukrajinu nema nikakvih drugih bezbednosnih garancija osim članstva u NATO-u“, zaključio je Hodžis.
Samit NATO-a biće održan od 11. do 12. jula i okupiće lidere svih zemalja Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 19. juna da na samitu u Viljnusu i u pripremi za njega saveznici ne razgovaraju o zvaničnom pozivu Ukrajini, već se konsultuju o tome koje odluke će Kijev učiniti bližim pridruživanju Alijansi.
Zdanie Bundestaga v centre Berlina, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
SVET
Mediji: Berlin protiv Ukrajine u NATO - ne želi da Putin „potencijalno testira” član 5
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala