- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Granica je probijena: Napad iz Prištine preko Brisela na ruske tenisere – ko ovde ima problem?

© AP Photo / Thibault CamusKaren Hačanov
Karen Hačanov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Hajka na ruske tenisere, činilo se, ne može dostići viši nivo od konstantnih napora njihovih ukrajinskih kolega da im se zabrani učešće, ali je granica probijena još jednom i to tekstom Darije Meščerijakove na briselskom portalu Politiko, pisanom iz Prištine.
Neverovatna kombinacija „lica i lokacija“ dovodi i do neverovatnih momenata u premijernom tekstu slobodne spisateljice na nekada renomiranom portalu – ona ističe da tenis ima „ruski problem“ i „secira“ jednog po jednog ruskog tenisera i teniserku, tražeći razlog za njihovo izbacivanje iz takmičenja.
Naravno, centralna tema oko čega se sve vrti je situacija u Ukrajini, odnosno želja da se ruski teniseri i teniserke stave pod pritisak bavljenja politikom i oglašavanjem povodom političkih tema, uz pretnju da će, ako jasno i decidno ne progovore protiv vlasti u Moskvi, biti na meti za „odstranjivanje“ iz sporta kojim se bave, odnosno njihovog osnovnog posla.
Meščerijakova, koja za sebe kaže da je boravila u Lugansku 2014. godine kada su sukobi počeli, od maja ove godine živi u Prištini gde je, kako ističe, dobila gostoprimstvo od „kosovskih domaćina“, za koje ima samo reči hvale i ni u jednom momentu u svom tekstu se nije osvrnula na ono što vlasti „države“ koju glorifikuje rade srpskom stanovništvu, navodeći da „kosovski domaćini znaju kako je njoj jer su i oni prošli kroz rat“.
Prvi joj je na meti u članku bio ruski teniser Karen Hačanov.
„Na turniru u Beogradu 2022. Karen Hačanov je u svlačionici imao sukob sa zemljakom Andrejom Rubljovim, kaže jedna ličnost upoznata sa sukobom. Hačanov je vikao da Rusija treba da demonstrira svoju moć kroz konflikt sa Ukrajinom i da pokaže svoju veličinu svetu. Kada je bio upitan u vezi sa tim branio se time da je on sportista, a ne političar“, navodi se u autorkinom tekstu objavljenom na briselskom portalu Politiko.
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
SPORT
Srpkinja za nastavak najlepše bajke na Vimbldonu
Istovremeno, ukazuje se na tekst ukrajinskog portala Tribuna, za koji je Meščerjakova izveštavala sa Rolan Garosa, ali bez želje da se bavi turnirom i tenisom – već sa namerom da „istera svoje“, suočivši Hačanova sa pitanjem o navodnom sukobu sa Rubljovom.
„O čemu smo raspravljali?“, upitao je Hačanov.
„Imali ste privatan razgovor, ali su ljudi videli da je to bio veoma težak razgovor u vezi sa situacijom u Ukrajini?“, navela je Meščerjakova.
„Jedno pitanje, kako vi znate šta smo pričali?“, upitao je Hačanov.
„Pitam, o čemu se razgovarali?“, insistirala je Meščerjakova.
„To je bio razgovor između nas, ne želim da govorim o tome šta mi pričamo privatno“, naveo je Hačanov.
U nastavku izveštaja na portalu Tribuna Meščerjakova pita ko je kriv za to što ukrajinski teniseri ne mogu da igraju jer su im tereni porušeni – i tada dobija odgovor od Hačanova za koji je u tekstu u Politiku navela da je odgovor na pitanje o odnosu prema situaciji u Ukrajini.
„Moj odgovor je kratak, ja sam sportista, nisam političar. Ne želim da govorim o politici jer je ne razumem dobro. Drugo, to nije moj posao. Ja igram tenis, ja sam sportista i ne želim da budem povezivan sa politikom“, tako je odgovorio Hačanov.
Kako dokumentovano izvrtanje svojih reči „prolazi“, onda ni ne čudi što je u tekstu u nekada renomiranom Politiku autorka dozvolila teniserki Lesiji Curenko da optuži prvog čoveka VTA Stiva Sajmona.
„Čula sam od njega da je podržavanje rata prihvatljivo, da je normalno, da je to njihovo mišljenje i da ne treba da me uznemirava“, navela je Curenko, a autorka je navela da iz VTA nisu dobili odgovore na pitanje o izjavi Ukrajinke.
Kako i bi, sam Sajmon je već mnogo puta govorio o slučaju, nikada javno nije rekao ništa što je citirala Curenko – naprotiv, pravio je jasnu razliku između politike i sporta.
„Mi nikada nismo zabranjivali igračicama da se takmiče na našim turnirima kao rezultat političke pozicije lidera njihovih zemalja. Individualni sportisti ne bi trebalo da plaćaju ceh. Mi zabrane, koje su deo sveukupne strategije da se ruski građani nateraju da plate zbog odluka svojih vlasti, nećemo podržati“, jasan je bio Sajmon.
To, međutim, nije dovoljno. Autorka prebrojava da na ovogodišnjem Vimbldonu učestvuje 18 ruskih i beloruskih takmičara i takmičarki i potom prebacuje fokus napada na Veroniku Kudermetovu, problematizovajući to što je njen sponzor kompanija Tatnjeft, a stvari idu još dalje, meta je stavljena i na Anastasiju Pavljučenko, zbog navodnih veza njenog oca sa Kremljom.
Uz sve to, autorka navodi da se ruska teniserka Darija Kasatkina „plaši da se vrati u Rusiju“, da Danil Medvedev nejasno govori o tome šta bi Rusija trebalo da radi, kao i da je Andrej Rubljov oprezan u izjavama i da neće da svaljuje krivicu.
I sve je to upakovano u tekst pod naslovom „tenis ima ruski problem“, a zapravo je uradio sve što može da se dodvori „drugoj strani“, zabranjujući ruske simbole i oduzimajući pravo sportistima da se takmiče pod zastavom svoje države.
Pravi zaključak je da bi tenis upravo imao problem da nema Rusije i Belorusije jer se u najboljih stotinu tenisera nalazi njih šestorica, dok ih je kod teniserki čak 13, uz dodatak Varvare Gračove koja je pod pritiskom prihvatila državljanstvo Francuske.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
SPORT
Novak nije mogao da prećuti: „Šta je problem?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala