- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Kome to priča ukrajinski ministar": Zaharova o stavu Kijeva o korišćenju kasetne municije

© AP Photo / Bernat ArmangueUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Ukrajina pozdravlja odluku SAD o predaji kasetne municije i ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN i obećava da će se pridržavati svih međunarodnih humanitarnih konvencija koje je potpisala i ratifikovala, napisao je na društvenim mrežama ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
On tvrdi da kasetna municija pomaže Kijevu da „deokupira“ teritorije i čuva živote ukrajinskih vojnika.
Ministar je istakao pet principa na osnovu kojih Oružane snage koriste kasetnu municiju, o kojima je, kako je rekao, Ukrajina obavestila svoje partnere, uključujući i Vašington.
Pet prinicipa koje je naveo Reznikov:
1. Ukrajina će koristiti kasetnu municiju samo za „deokupaciju“. Ona se neće koristiti na zvanično priznatim ruskim teritorijama;
2. Kasetna municija se neće koristiti u gradskim rejonima. Kijev namerava da je primenjuje samo na mestima na kojima se nalazi ruska vojna tehnika;
3. Ukrajinske vlasti će voditi „strogu evidenciju“ u kojim rejonima se koristi kasetna municija;
4. Rejoni u kojima se koristila takva municija će kasnije postati prioritetni za deminiranje. Ministarstvo odbrane Ukrajine obećava da će za to pripremiti odgovarajuću pravnu osnovu;
5. Kijev će informisati partnere o korišćenju kasetne municije i njenoj efikasnosti „kako bi obezbedio odgovarajući standard transparentnog izveštavanja i kontrole“.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je komentarišući saopštenje Reznikova podsetila da će Kijev voditi evidenciju o upotrebi kasetne municije.

„Kome on to priča? Izveštaj ne može da daje Ukrajina pri sadašnjem kijevskom režimu“, napisala je ona na društvenim mrežama.

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je juče savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključuju SAD i Ukrajinu.
Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Nemačka i Austrija.
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bivši britanski general: Na Kosovu smo izgubili vojnike zbog kasetne municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala