- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tihi heroji, Nikola Jokić, Vasa Micić, Ameri i flasteri – prošla je cela decenija

© Foto : Printskrin Jutjub (CAT Basquet)Sastav Srbije
Sastav Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Postoje momenti kada se već u mlađim kategorijama naslute veliki dometi. Tako je i Srbija imala jaku generaciju 2013. godine, koja je tačno 7. jula pre 10 godina igrala finale protiv Sjedinjenih Američkih Država u košarci. Inače, među igračima je bio i Nikola Jokić. Mada, to se po dresovima nije moglo reći.
Srbija je tada u Pragu poražena sa 82:68 i tako je stigla do velikog svetskog srebra za igrače do 19 godina.
Naime, igrači tadašnjeg selektora Dejana Džolija Mijatovića igrali su u dresovima na kojima nisu pisala prezimena, a na donjem delu dresa bili su prelepljeni nekakvi flasteri, da li zbog zaklanjanja imena nekog od sponzora ili iz nekog drugog razloga.
Kako bilo, bilo je vidljivo da dresovi nisu na pravom nivou, nije bilo ni obezbeđenog prenosa u danu kada je Novak Đoković igrao finale Vimbldona protiv Endija Marija i kada je nažalost doživeo poraz.
U tom istom danu za Srbiju su igrali: Stefan Pot, Jovan Novak, Miloš Janković, Nikola Jokić, Dušan Kutlešić, Vasilije Micić, Luka Anđušić, Nikola Milutinov, Nikola Janković, Mihajlo Andrić, Ognjen Dobrić i Đoko Šalić.
Da, i Nikola Jokić i Vasilije Micić. Ko je mogao tada da pretpostavi da će Jokić biti najbolji igrač sveta, osvajač NBA lige i dvostruki uzastopni MVP, a Micić najbolji igrač Evrope i budući NBA košarkaš?
Ali, za 10 godina se mnogo toga desilo. Mnogo toga lepog, naravno.
I kod Amerikanaca smo mogli da gledamo neka zanimljiva imena.
Recimo, igrao je i bio jedan od najefikasnijih u finalu Najdžel Vilijams-Gos, nekada igrač Partizana, sada momak koji je postao prvak Evrope sa Real Madridom i nastaviće karijeru u Olimpijakosu. Bili su tu i Eron Gordon, sadašnji saigrač Nikole Jokića iz Denvera, kao i Majk Tobi (reprezentativac Slovenije), Džalil Okafor, Markus Smart, Montrezl Herel...
U tom finalu odigranom pre 10 godina, najefikasniji u redovima našeg tima bio je Jovan Novak sa 21 poenom, Micić je dodao 13, a Jokić 10 poena i samo tri skoka. Micić je upisao čak 10 asistencija, a Jokić nije imao nijednu! I Jokić je u tom finalu igrao samo 19 minuta. Svakako nije bio najbolji na terenu, a možemo da vidimo dokle je stigao.
Toliko je napredovao u narednoj deceniji.
Sjajna generacija koja je iznedrila najboljeg srpskog igrača u istoriji, najboljeg igrača na svetu u 2023. godini Nikolu Jokića, najboljeg igrača Evrope poslednjih par sezona Vasilija Micića i jednog od najboljih centara u Evropi Nikolu Milutinova.
Bilo - ponovilo se.
Kostas Slukas - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SPORT
Grčka drama sa gorkom epizodom i „dva i po“ moguća epiloga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala