- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Grčka drama sa gorkom epizodom i „dva i po“ moguća epiloga

© AFP 2023 / ANGELOS TZORTZINISKostas Slukas
Kostas Slukas - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Višenedeljna saga o sudbini grčkog košarkaša Kostasa Slukasa nije dobila očekivani epilog već se produžava i pitanje je kada će biti okončana posle njegove odluke da po drugi put u karijeri napusti matični Olimpijakos.
Slukas, jedan od najboljih plejmejkera Evrope već celu deceniju, dugo je pregovarao sa upravom kluba, ali je na kraju tačka spoticanja bio odnos sa trenerom Jorgosom Barcokasom.
Ranije su grčki mediji preneli da je Slukas bio spreman da ostane u Pireju, ali i da je ključan momenat razgovor sa Barcokasom u vezi sa ulogom grčkog plejmejekera u timu.
Slukas je, pretpostavlja se, želeo da ima veći protagonizam što nije bio slučaj u njegovom prvom boravku u Pireju kada je bio praktično šesti igrač, ali ga je u lidera promovisao Željko Obradović u Fenerbahčeu.
Sa takvim statusom Slukas se vratio u Olimpijakos, ali zbog nemogućnosti Barcokasa da mu obeća istu poziciju došlo je do razlaza.
„Svaki igrač želi da igra više. Trener treba da da uredi. Mislim da smo mi to dobro uredili, to kažu i rezultati. Činjenica da smo imali manje povreda od drugih znači nešto. Znamo i da se češće povređuju bekovi. Na primer, Slukas kada je bio na terenu donosio je sve odluke. Igra je bila usmerena ka njemu, mnogo se trošio, a i u odbrani su ga mnogo napadali. Šta to znači? To znači da trener treba da dozira minutažu da bi igrač ostao zdrav. Slukas je držao sve konce igre u rukama, kao što je bilo u Fenerbahčeu, ali je tada imao 27, 28 godina. Sada ima 33“, naveo je trener Barcokas.
I upravo je to bila tačka sporenja, a između redova Slukas je to pomenuo u oproštajnoj poruci.
„Putevi nam se razilaze. Imam veliko poštovanje za vlasnike kluba, braću Angelopulos i zbog toga sam učinio sve da se dogovorimo. Imali smo iste ciljeve, ali nisam mogao da pronađem taj nivo poštovanja za sve ostale“, istakao je Slukas, očigledno referišući na Barcokasa, najboljeg trenera Evrope za prošlu godinu.
Slukasova uloga je evoluirala kroz karijeru, kako je već napomenuto, tek odlaskom u Fenerbahče kod Željka Obradovića postao je jedan od lidera, do tog momenta je u Olimpijakosu startovao samo dve utakmice u Evroligi, sa prosečno najvećom minutažom od 19 minuta, dok je u finalnoj sezoni u Fenerbahčeu igrao čak deset minuta duže.
Obradović ga je učinio liderom, ali je i sam osetio na svojoj koži kako izgleda kada se Slukas „zaigra“.
„Šta hoćeš Kosta? Sada me pitaš šta da igramo? Ceo život čekaš na mene? Nemoj to da radiš kada uđeš u problem!“, govorio je Obradović na tajm-autu pre četiri godine.
Po povratku u Olimpijakos Slukas je postao apsolutni lider, ali je njegova minutaža s godinama opadala, sa 27 minuta u proseku na 22, a izvesno je da bi tako bilo i u narednoj sezoni pošto je on ušao u 34. godinu, a pored starosedeoca Tomasa Vokapa, kao plejmejker, angažovan je i Najdžel Vilijams-Gos.
Slukas je iznenada postao slobodan agent i pred sobom ima dva puta, kako pišu mediji – jedan vodi u Fenerbahče, na dobro poznat teren, a drugi u Partizan, kod dobro poznatog trenera, dok bi zaista prava senzacija bila da se odluči na prelazak u redove večitog rivala Olimpijakosa, Panatinaikos, iako bi tamo kod trenera Ergina Atamana imao apsolutnu slobodu da radi šta hoće.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala