- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li će Pariz „proždrati“ još jedno trenersko ime?

© AP Photo / Aurelien MorissardLuis Enrike, Al Kelaifi
Luis Enrike, Al Kelaifi - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Španski stručnjak Luis Enrike zvanično je predstavljen u sredu kao novi trener fudbalera Pari Sen Žermena. Nekadašnji selektor „Crvene furije“ potpisao je ugovor na dve sezone, do juna 2025. godine.
Enrike je do sada u karijeri predvodio Barselonu, Romu, Seltu, kao i reprezentaciju Španije, a najveći trnerski uspeh bila mu je titula prvaka Evrope sa Kataloncima 2015. kada su u finalu u Berlinu pobedili Juventus (3:1).
Španac je na čuvenoj vrućoj klupi u Parizu zamenio Kristofa Galtijea, a kao i ostali skupoceni prethodnici kao glavni zadatak imaće da donese titulu šampiona Evrope u Grad svetlosti.
Pari Sen Žermen i katarski vlasnici od 2011. pokušavaju da donesu čuveni pehar Lige šampiona na Park prinčeva, a lista stručnjaka koji su pokušali i doživeli fijasko je impresivna - Karlo Anćeloti, Loran Blan, Unaj Emeri, Tomas Tuhel i Maurisio Poketino.
Najbliži cilju bio je Nemac Tuhel, ali je njegov tim poražen minimalnim rezultatom u korona finalu od Bajerna 2020. godine u Lisabonu. U svakom slučaju, to je prošlost, Luis Enrike kreće u novi pohod.
Španac na novi posao stupa pola godine posle razlaza sa nacionalnim Savezom čiju je selekciju predvodio u dva mandata od 2018. do 2022. poslednji put na Mundijalu u Kataru. U avgustu 2019. doživeo je najteži udarac, kada mu je devetogodišnja ćerkica Ćana preminula od opake bolesti.
Veliki borac vratio se trenerskom poslu i očekuje se da proba da vrati optimizam u „razvaljeni“ Pari Sen Žermen koji je sebi samo napravio probleme dvogodišnjom avanturom sa Lionelom Mesijem i ostalim zvezdama koje nisu donele rezultat.
„Srećan sam što sam došao u Pariz i što ću steći novo iskustvo. Uzbuđen sam što ću upoznati nove ljude, živeti u ovom gradu, naučiti novi jezik i povrh svega voditi Pari Sen Žermen“, izjavio je Enrike na promociji.
Španski trener je od prvog dana stavio do znanja francuskim novinarima da ga ne zanima šta pišu i kako se ophode prema njegovim zvezdama.
„Moj odnos sa francuskim novinarima? Biće nam lepo jer ne razumem ni reč francuskog. Mislim da ćemo se svi dobro zabaviti“, poručio je Španac.
Luis Enrike je na predstavljanju obećao napadački fudbal, rekao Francuzima da bi pre voleo da pobedi sa 5:4 nego sa 1:0, mada je po njemu idealno da bude 5:0, kao i da mu je omiljeni fudbaler Pari Sen Žermena David Žinola.
Dotakao se i potencijalnog problema sa Nejmarom kojem kao da je dosta igranja i života u Parizu, ali koji je sada dobio trenera sa kojim je ranije uspešno sarađivao.
„Nisam još pričao sa Nejmarom. Da li će biti deo mog projekta? To je informacija koju bih voleo da vam dam, ali je to interna stvar kluba. Svaku odluku doneću posle treninga, kada vidim kako rade i kako se ponašaju. Tim PSŽ-a je na visokom nivou, ali počinje nova era. Želim da uvedem napadački stil po ukusu navijača“, obećao je Luis Enrike.
Lionel Mesi opisuje Enrikea kao jednog od dvojice najboljih trenera sa kojima je sarađivao u karijeri, a drugi je naravno Pep Gvardiola. Upravo trener Mančester sitija kaže da, iako je igrao protiv mnogih dobrih ekipa, dve najbolje sa kojima se susreo su bile Enrikeova Barselona i Klopov Liverpul.
Poredeći trenere za koje je igrao, španski reprezentativac Tijago Alkantara je rekao da Enrike poseduje analitičko znanje kao Gvardiola i agresivnost Klopa, pritom pohvalivši komunikacijske sposobnosti i fudbalske ideje Španca.
Zato, ko zna, možda će baš Luis Enrike biti taj koji će konačno srušiti „prokletstvo“ i doneti Ligu šampiona u Pariz posle toliko pokušaja.
Ako neko zna kako se to radi, to je on.
Deklan Rajs - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
„Građani“ se povukli – u Londonu slave najskupljeg Engleza
Kilijan Mbape i Nejmar – detalj sa utakmice Real Madrid - PSŽ - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
Nema više „Liga petice“
Zvezda igrači za budućnost, Nedeljković, - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
Rusija je videla Zvezdinu decu i zašto je Borjan morao da ode
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala