- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj: Biće zanimljivo čuti o čemu su razgovarali Erdogan i Zelenski

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Moskva će veoma pomno pratiti pregovore predsednika Turske i Ukrajine Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Zelenskog, Kremlju će biti interesantno da sazna o čemu će razgovarati, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Naravno, veoma pažljivo ćemo pratiti rezultate pregovora koje ste pomenuli. Mi održavamo naše konstruktivne, partnerske odnose sa Ankarom i cenimo ih. Smatramo da je recipročno i sa turske strane. Zbog toga će nam biti zanimljivo da znamo o čemu će biti reči na sastanku gospodina Erdogana i gospodina Zelenskog. To je važno”, rekao je Peskov.

On je istakao da je Erdogan više puta ulagao velike napore za rešavanje različitih problema u kontekstu ukrajinskog sukoba, imao posredničku ulogu koju je ruski predsednik Vladimir Putin visoko ocenio.
Zelenski će danas boraviti u radnoj poseti Turskoj. Ranije su ukrajinski mediji saopštili da će se pregovori dvojice lidera održati u Istanbulu, a nakon toga očekuje se konferencija za novinare.

Nije isključen sastanak Putina i Erdogana

Portparol je takođe naglasio da kontakti predsednika Rusije Vladimira Putina i Erdogana u bliskoj budućnosti nisu isključeni i da će javnost biti informisana.
Prethodno je turska TV Haber objavila da postoji velika verovatnoća da se ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastanu nakon današnjih pregovora turskog lidera sa Zelenskim.

Kijev negira pregovore, SAD direktno utiču

Peskov je, pored toga, odgovorio i na pitanje novinara da li se Kremlj slaže sa izjavom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da bi na jesen situacija u Ukrajini trebalo da se promeni, kao i da je moguć početak pregovora o mirnom rešavanju krize.
Portparol je naglasio da Rusija nikada nije zatvarala vrata za pregovore, ali trenutno se ne vidi perspektiva za pregovarački proces.

„Trenutno su, nažalost, političko-diplomatska sredstva nedostupna. Najpre, verovatno, zbog toga jer kijevski režim poriče ovu mogućnost, a takođe zbog izrazito izraženog negodovanja na tu temi, pre svega Vašingtona. Američke vlasti direktno utiču na kijevski režim i zapravo direktno upravljaju njime”, ocenio je portparol.

On je poručio da je za Rusiju najvažnije da ostvari ciljeve specijalne operacije.
Ruski višecevni bacači granata Grad - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Nova era”: Na Zapadu izvukli tri zaključka iz ukrajinskog sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala