- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Forin afers“: Ne dozvolite Ukrajini da uđe u NATO

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Prijem Ukrajine u NATO staviće Alijansu pred izbor između oružanog sukoba sa Rusijom i dovođenja u pitanje sopstvenih bezbednosnih garancija za članice Alijanse, piše američki časopis „Forin afers“.
„Prijem Ukrajine u NATO stavio bi Alijansu pred izbor između rata sa Rusijom, uključujući razorne posledice povezane s njim, i obezvređivanja bezbednosnih garancija NATO-a u očima članica Alijanse. Na samitu u Viljnusu i ubuduće lideri NATO-a bi trebalo da priznaju ove činjenice i zatvore vrata Alijanse Kijevu“, navodi se u članku.
Autori članka ocenjuju da Ukrajina može da „štiti istočno krilo NATO-a i da deli svoje iskustvo sa članicama Alijanse“, ali nije jasno zašto zbog toga mora obavezno da postane članica NATO-a.

Opasnost od trećeg svetskog rata

Kako se navodi, između Moskve i Kijeva verovatno će „ostati nerešene teritorijalne pretenzije“ što može poslužiti kao razlog za novi oružani sukob između dve zemlje u budućnosti.

Prema tome, autori ocenjuju da bi, ukoliko Ukrajina postane deo NATO-a, SAD u budućnosti „mogle da budu uvučene u treći svetski rat“ zbog petog člana Povelje Alijanse o kolektivnoj odbrani.

Sa druge strane, ako Vašington ne bude želeo da uđe u oružani sukob sa Moskvom zbog Kijeva, mnoge članice Alijanse, na primer manje baltičke zemlje, „dovele bi u pitanje čvrstinu bezbednosnih garancija NATO-a, zasnovanih na američkoj vojnoj moći“. To bi dovelo do „prave krize poverenja“ među članicama Alijanse.
Pored toga, navodi se, prijem Ukrajine u Alijansu takođe će stvoriti „teško finansijsko breme“ za SAD koje i bez toga moraju da troše „značajne resurse na vođenje unutrašnje i spoljne politike, posebno u Aziji“.
Na kraju, autori ističu da je Rusija pokazala da je spremna da se bori do kraja za stratešku prorusku orijentaciju Ukrajine, dok „SAD i druge članice Alijanse – nisu“. Obećanje NATO-a da će prihmiti Ukrajinu u Alijansu „biće povod za Rusiju da nastavi sukob“ na neodređeno vreme, što će „dovesti do daljeg krvoprolića i zatvoriće put za diplomatsko rešenje“ krize.
Na osnovu navedenih razloga, analitičari časopisa došli su do zaključka da američkim interesima odgovara da Ukrajina ne bude u NATO-u.
Umesto da daju sporna obećanja koja stvaraju velike rizike, SAD bi trebalo da prihvate činjenicu da je sada vreme da Ukrajini zatvore vrata NATO-a, zaključuje se u članku.
h - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
RUSIJA
Zelenski, pred samit NATO, svaljuje krivicu za svoje neuspehe na Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala