- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski, pred samit NATO, svaljuje krivicu za svoje neuspehe na Zapad

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijah
h - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je optužio Zapad zbog spore isporuke oružja kako bi opravdao sebe zbog neuspeha ukrajinske kontraofanzive i zbog gubitaka na svim frontovima, ocenjuju ruski eksperti.
Politikolog Oleg Makarenko smatra da su izgovori Zelenskog povezani i sa predstojećim samitom NATO-a u Vilnjusu.
"On se pravda i prekoreva druge. Mislim da mu je ponestalo oružja još ranije i da je bilo potrebno da Amerikanci i Evropljani donose odluke brzo, ali za to je bila potrebna logistika i saglasnost, a postojala je i potreba da se obuče oružane snage Ukrajine za rukovanje stranom tehnikom, kako ona ne bi bila uništena odmah. Kontraofanziva zapravo nije mogla da počne ranije zbog, naglašavam, odustva obučenog kadra, tako da su ovo samo prazne reči kojima se opravdava nedostatak rezultata pred samit NATO-a“, smatra Makarenko.
Zelenski je izjavio da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje i opremu da bi se to omogućilo. Prema njegovim rečima, kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu. Kako je naveo, pojedinim delovima zemlje ukrajinska vojska ne može „ni da pomisli da započne” napade jer nema odgovarajuće oružje, navodeći da je veći deo teritorije sada miniran.
Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vreme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije, što je dovelo do usporavanja ukrajinske kontraofanzive.
Vojni ekspert, potpukovnik u rezervi Pavel Kalmikov objašnjava da za neuspeh ukrajinske kontraofanzive postoji više razloga:
„Prvo, ruska vojska je pripremila dobro utvrđenu ešaloniralnu liniju odbrane sa minskim poljima i rovovima, a Oružane snage Ukrajine, prema nekim izveštajima, ne mogu da probiju ni prvi pojas ove linije od minimum tri. Stižu do prvog pojasa i ne napreduju dalje. Drugo, da biste efikasno napadali, morate imati nadmoć u vazduhu, a Oružane snage Ukrajine je nemaju. Ovo su glavni razlozi, po mom mišljenju", ocenjuje ruski vojni stručnjak.
© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinska kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinska kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu

Odlučujuće pobede Rusija postiže iz aktivne odbrane

Eksperti ocenjuju da je Zelenski započeo kontraofanzivu zbog pritiska zapadnih saveznika i straha od slabljenja strane podrške. Faktor koji podstiče Kijev da nastavi svoju već propalu kontraofanzivu je politički, dodao je Kalmikov.
„Ako ne nastave sa ovim pokušajima, Zapad će prestati da ih finansira i da ih snabdeva oružjem. Shodno tome, neće moći da se bore. Dakle, jednostavno nemaju drugu opciju“, smatra ekspert.
Sada kada sukob traje već 15 meseci, Sjedinjenim Državama i nekim evropskim zemljama hitno su potrebne pozitivne promene kako bi ubedile svoje društvene i političke snage da nastave da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini i pokažu da je njihova pomoć razumna, ispravna i neophodna.
Istovremeno, vojni stručnjak i politikolog Aleksandar Perendžijev smatra da zapadne zemlje insistiraju na nastavku ofanzive iz dva razloga, vojnog i komercijanog.
"Verujem da je na prvom mestu komercijalni aspekt, pa tek onda vojni. Mnogo se priča o vojnom aspektu – svi govore o gubicima, napretku kontrafanzive i slično, a malo se govori o tome koliko na ovoj kontraofanzivi zarađuje Zapad i više kijevsko rukovodstvo... Besmisleno je napadati sa takvim gubicima, ali činjenica je da su za ovu ukrajinsku kontraofanzivu napravljene određene finansijske kalkulacije, povezane sa prodajom i preprodajom vojne tehnike“, naveo je Perendžijev.
Kijevski režim na insistiranje Zapada zahteva od komande ukrajinske vojske da napreduje uprkos značajnim gubicima, a Perendžijev ističe da su ruske snage i kroz istoriju „odlučujuće pobede ostvarivale iz aktivne odbrane“.
„Čak ako se prisetimo Drugog svetskog rata mi smo odlučujuće pobede postizali iz aktivne odbrane. Ako se setimo Bitke za Moskvu, Bitke za Staljingrad ili Bitke za Kursk onda je jasno da smo izdržali pritisak neprijatelja, zgazili ga, uništili u toku aktivnih odbrambenih operacija, a onda, stvorivši jurišne grupe, prešli smo u pobedničku kontraofanzivu. Siguran sam da i sada postupamo po istom principu", dodao je Perendžijev.

Prebacivanje krivice

Zelenski je ponovo tražio od SAD i da mu se isporuče američki lovci F-16, napominjući da ti avioni neće samo pomoći onima na bojnom polju da se kreću napred, nego je ukazao i na činjenicu da je napredovanje „bez pokrivanja iz vazduha veoma teško“.
Međutim, šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer razbio je sve nade Kijeva, rekavši da Ukrajina neće dobiti zapadne lovce dok se njihova kontraofanziva ne završi. On je precizirao da pitanje transfera borbenih aviona Ukrajini „neće biti rešeno u kratkom roku“, s obzirom da je potrebna obuka pilota, obuka tehničara, obezbeđivanje postojanja logističkog centra koji može efikasno da podrži ove letelice.
Vojni ekspert Vladimir Jevsejev ocenjuje da Zapad i Ukrajina pokušavaju da okrive jedni druge za neuspelu kontraofanzivu.
S obzirom na to da se kontraofanziva Ukrajine neuspešno razvija, počinje potraga za krivcem. Ukrajinska strana pokušava da okrivi Zapad, pa tvrdi da bi pobedili da su dobili više naoružanja, a Zapad kaže: ‘Mi ćemo vam isporučiti oružje, samo vi prvo pobedite’. Ušli su u začarani krug, a kao rezultat toga na kraju gine sve više ukrajinskih vojnika, i to postižući gotovo nikakve rezultate. Eto, šta se dešava", naglasio je Jevsejev.
Ruski ekspert Dmitrij Žuravljov ocenjuje da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mogla da se završi mnogo ranije da su zemlje NATO-a prestale da isporučuju oružje kijevskom režimu. Prema njegovim rečima, zapadni mentori Kijeva ne žele da se zaustave, njihov zadatak je da nastave ovaj rat.
„Oni žele da ratuju sa Rusijom, ali ne svojim rukama. I ovde je Ukrajina za njih dar, kao što je govorio američki senator Lindzi Grem: ‘Rusi ginu, ovo je najbolja investicija“. Oni zato žele da što duže ratuju. Sa ove tačke gledišta, ono što se dešava, za Amerikance, a posebno za Britance, najbolja je moguća opcija...“, zaključio je Žuravljov.
Ipak, ukrajinski gubici na frontu su ogromni, a brojke se skrivaju čak i od zapadnih saveznika. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je obelodanio da je Ukrajina od početka svoje kontraofanzive izgubila 25 do 30 odsto vojne tehnike koja su Kijevu isporučile zapadne zemlje, a da su ljudski gubici Ukrajine deset puta veći od ruskih.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
RUSIJA
Lukašenko: Zelenski shvatio da neće pobediti u sukobu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala