- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kako je ratni zločin postao Bajdenu "samo" prelazna mera

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Odluka da se Ukrajini isporuči kasetna municija doneta je, jer Kijevu ponestaju konvencionalne granate, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden televiziji Si-En-En..

„Ovaj rat zavisi od municije. Njima (Ukrajincima) je ponestala, a i mi je imamo malo. Zato sam prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da se isporuče – ne kao trajna mera, već kao prelazni period – takve granate, dok ne proizvedemo više municije, kalibra 155 mm“, rekao je on.

Kako je istakao, ovu odluku je doneo sa teškom mukom, ali je ova municija potrebna Kijevu.
"Zaboravio je da doda: posebno mrtvima", prokomentarisala je Bajdenove reči, Marija Zaharova, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ona, komentarišući odluku SAD da isporuči kasetnu municiju Kijevu, objavila je na svom Telegram kanalu snimak iz 28. februara 2022 godine na kojem, tadašnja portparolka Bele kuće Džen Psaki kaže: „Upotreba kasetne municije je ratni zločin“.
Godinu i po kasnije, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, objavio je na brifingu u Beloj kući da Vašington namerava da isporuči kasetnu municiju Ukrajini.
Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, koje ne uključuju SAD i Ukrajinu.
Sotrudnik zavoda Spreewerk Luebben Mirko Kossac razbiraet gilьzы kassetnыh boepripasov, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
I zvanično: Vašington predaje Kijevu kasetnu municiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala