- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američka kompanija „Mars“ donirala Ukrajini preko 25 miliona dolara

© AP Photo / Orlin WagnerVhod na territoriю zavod kompanii Mars Inc. v štate Kanzas, SŠA
Vhod na territoriю zavod kompanii Mars Inc. v štate Kanzas, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Američka kompanija „Mars“, jedan od vodećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, do sada je donirala Ukrajini najmanje 25,5 miliona dolara, sledi iz saopštenja na sajtu korporacije.
Na zvaničnom sajtu kompanije objavljene su tri vesti o pomoći Ukrajini. Prva datira iz marta 2022. godine kada je generalni direktor „Marsa“ Grant Rid saopštio da su u kompaniji „potreseni događajima u Ukrajini“ i najavio izdvajanje dva miliona dolara „za podršku rešavanju humanitarne krize“.
Novac je izdvojen za „zadovoljavanje osnovnih potreba dece i njihovih porodica u Ukrajini“, kao i za „zbrinjavanje kućnih ljubimaca“ preko dobrotvornih organizacija Save the Children i Humane Society International.
U drugom saopštenju iz marta iste godine korporacija navodi da namerava da izdvoji dodatnih deset miliona dolara u novcu i robi, a u maju 2023. godine „Mars“ objavljuje da šalje treću donaciju od 13,5 miliona dolara.
Sudeći po saopštenjima kompanije, novac i roba šalju se preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice, strukture UN za rodnu ravnopravnost i drugih humanitarnih organizacija.
Pored toga, „Mars“ je saopštio da formira fond za direktne donacije zaposlenih u kompaniji. Svaka uplata će biti udvostručena iz sredstava korporacije. Nema javnih podataka o tome koliko su novca i za koje konkretne potrebe uspeli da prikupe i pošalju u Ukrajinu.
U međuvremenu, tužilaštvo Moskovske oblasti pokrenulo je proveru da li kompanija „Mars“ finansira Oružane snage Ukrajine. Provera je pokrenuta na osnovu zahteva „Federalnog projekta za bezbednost i borbu protiv korupcije“ i trajaće još najmanje mesec dana. Rukovodilac projekta Vitalij Borodin rekao je da kompanija zarađuje milijarde u Rusiji, a istovremeno sponzoriše Ukrajinu i, moguće, ukrajinske Oužane snage, krijući se iza humanitarnih ciljeva.
„Mars“ je jedan najvećih svetskih proizvođača prehrambenih proizvoda. Kompanija je osnovana 1911. godine, a sedište se nalazi u Virdžiniji. Među brendovima kompanije su čokoladice Mars, Tviks, Baunti, bombone M&M, žvake Orbit, kao i hrana za domaće životinje Pedigri, Šeba, Viskas.
Nigerija - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SVET
Afrika se oseća napuštenom: Ukrajina "guta" sve više novca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala