- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Afrika se oseća napuštenom: Ukrajina "guta" sve više novca

© AP Photo / Muhammed GiginyuNigerija
Nigerija - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje su naglo povećale finansiranje Ukrajine, dok su istovremeno smanjile pomoć afričkim zemljama za razvoj, piše list iz Ugande Dejli monitor.
Kako se navodi, afričke države sa zabrinutošću posmatraju kako Zapad finansira Ukrajinu, plašeći se da na kraju neće ispuniti svoja obećanja da će pružiti pomoć za razvoj zemalja kontinenta i suzbiti negativne efekte globalnih klimatskih promena.
"Nekada se smatralo da je nemoguće izdvojiti takva kolosalna sredstva, ali sada je to postalo realnost“, rekao je ministar spoljnih poslova Nigera Asumi Masudu.
Prema njegovim rečima, zapadno finansiranje Ukrajine ukazuje na dostupnost „resursa i mehanizama“ za pružanje sredstava Africi.
List citira slično mišljenje istraživača Pariskog instituta za održivi razvoj i međunarodne odnose Eliz Dufif: „Kada je reč o krizi u Ukrajini, zapadne zemlje reaguju veoma brzo. To dovodi do krize poverenja između afričkih zemalja i zapadne zemlje“.
Agencija Frans pres citira izvor u francuskoj vladi: „Afričke zemlje izražavaju zabrinutost zbog dvostrukih standarda u praksi međunarodne pomoći. Afrika se oseća „napuštenom“, dodaje on.
Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Zapad je 2022. smanjio pomoć za razvoj Afrike za 8 odsto (na 29 milijardi dolara), dok je slična podrška Ukrajini porasla do 16 milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala